Hlavní obsah

KLDR může vypálit raketu kdykoli, potvrdil Soul

Soul
Aktualizováno

Jižní Korea ve středu potvrdila, že severokorejská balistická raketa Musudan přepravená minulý týden na východní pobřeží země, může být vypálena kdykoli. Řekl to podle agentury Jonhap jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se s odvoláním na jihokorejské a americké zpravodajské zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Musadan na přehlídce v roce 2012

Článek

„Podle informací, které získala naše strana a Spojené státy, je možnost odpálení rakety Severní Koreou velmi vysoká,“ řekl Jong při slyšení v parlamentu. Dodal, že KLDR může „od teďka vypálit kdykoli“.

Raketa, kterou KLDR dosud nevyzkoušela, je už naplněna palivem. Vojenští experti potvrdili, že Severní Korea může vypálit své střely z mobilních ramp kdykoli. Ve středu proto jihokorejští a američtí vojáci v oblasti zvýšili stupeň hrozby na „životní ohrožení“. Společné síly nastavily úroveň na Watchcon 2, což je druhý nejvyšší stupeň, první už znamená válku.

Podle nejmenovaného jihokorejského vládního činitele by Sever mohl simultánně odpálit i více raket. "Byly zaznamenány rovněž pohyby odpalovacích zařízení pro střely typu Scud (o doletu několika stovek kilometrů) a Rodong (o doletu přesahujícím 1000 kilometrů)," konstatoval zmíněný zdroj.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Antirakety Patriot PAC 3 před tokijským ministerstvem obrany

KLDR v posledních dnech vyzvala zahraniční diplomaty, aby opustili Pchjongjang, cizince v Jižní Koreji vyzvala, aby si našli úkryty [celá zpráva], a uzavřela hranice s Čínou. [celá zpráva]

V úterý Japonsko rozmístilo v oblasti Tokia baterie antiraket Patriot PAC 3, což dělá vždy, když hrozí test severokorejské balistické střely. [celá zpráva]

Jong ještě dodal: „Střela Musudan má dolet 3500 kilometrů a je na Severní Koreji, jak daleko by mohla letět.“ Podle některých expertů může střela zasáhnout i americkou základnu na ostrově Guam.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

Musudan se poprvé ukázal na přehlídce v roce 2010 a vidět byl i později, ale KLDR ho nikdy netestovala. Objevily se ale nepotvrzené zprávy, že střelu z KLDR získal Írán a možná ji i vyzkoušel.

Oslavy výročí narození Kim Ir-sena

Test se dá očekávat, protože na 15. dubna připadá výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena. To se v zemi, kde vládne už třetí z dynastie Kimů, mohutně oslavuje. Konat se má i mezinárodní maratón.  Podle oficiální tiskové agentury KCNA neměli mezi běžci chybět ani zástupci České republiky, Ukrajiny, Zimbabwe, Keni či Etiopie. Za Českou republiku měl odjet do severní Koreje třicetiletý Petr Pechek, z jeho startu však nakonec sešlo.

Severní Korea by také mohla raketovou zkoušku naplánovat na dobu návštěvy amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena, kteří jsou v pátek očekáváni v Soulu, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Odpalovací rampa na záběru z roku 2012

Jižní Korea spolupracuje s Čínou a Ruskem při odvrácení hrozeb

V parlamentu ještě Jong řekl, že jeho vláda se obrátila na Rusko a Čínu, aby pomohly ke snížení napětí na Korejském poloostrově. „V těsné koordinaci s Čínou a Ruskem korejská vláda pokračuje v úsilí přesvědčit Severní Koreu, aby změnila svůj postoj.“ Ministr ještě dodal, že mezinárodní společenství je jednotné ve snaze vypořádat se rezolutně se „severokorejskými provokativními výhružkami, jadernými testy a s odpalováním raket“.

Jong v úterý vyzval země jihovýchodní Asie ze společenství ASEAN, aby aktivněji vstupovaly do konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám