Hlavní obsah

Televize předčasně pohřbila Nelsona Mandelu

Johannesburg
Aktualizováno

Jihoafrická televize Universal Channel se ve středu omluvila za nekrolog bývalého bojovníka proti apartheidu a prezidenta JAR Nelsona Mandely, který omylem předčasně vypustila do světa. Televize v úterý večer opakovaně odvysílala sled záběrů s Mandelou nazvaný Vzpomínka na Madibu 1918 - 2013, informoval server Daily Telegraph.

Foto: ČTK/AP

Nelson Mandela

Článek

Madiba je Mandelovo kmenové jméno v jazyce Xhosa. Čtyřiadevadesátiletý exprezident leží už týden v nemocnici kvůli infekci plic a současná hlava země Jacob Zuma vyzval občany, aby se za Madibu modlili. [celá zpráva]

Mandela byl hospitalizován už v prosinci, v nemocnici tehdy strávil 18 dnů. Nyní se podle vyjádření prezidentské kanceláře „postupně jeho stav zlepšuje“.

Nekrolog, který do světa vypustila televize, jež spadá do amerického konglomerátu NBCUniversal, se údajně do vysílání dostal v důsledku technické chyby. Nekrolog byl připraven dopředu, což není nic výjimečného. Stanici mrzí, že lidi vyděsila a urazila, uvedlo její vedení v prohlášení. „Přejeme Madibovi a jeho rodině rychlé a plné uzdravení,“ doplnila televize.

Do podobného průšvihu jako Universal Channel se nedávno dostal německý magazín Der Spiegel, když na svých internetových stránkách omylem publikoval nekrolog bývalého prezidenta USA George Bushe poté, co byl exprezident převezen do nemocnice kvůli bronchitidě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám