Hlavní obsah

Jihoafrický prezident vyzval k modlitbám za nemocného Mandelu

– Johannesburg
Novinky,

První černošský jihoafrický prezident Nelson Mandela byl před středeční půlnocí přijat do nemocnice kvůli infekci plic. Je to už počtvrté za poslední dva roky, kdy je 94letý Mandela hospitalizován. V prosinci tam strávil 18 dní. Mandela je při vědomí, ale do nemocnice byl převezen náhle, nešlo o plánovanou hospitalizaci jako loni, kdy měl infekci plic a žlučové kameny, zdůraznila BBC.

Foto: Jonathan Evans, Reuters

Nelson Mandela

Článek

"Vyzýváme lid Jižní Afriky a celého světa, aby se modlil za našeho milovaného Madibu (Mandelovo kmenové jméno v jazyce Xhosa - pozn. red.) a jeho rodinu, aby na něj mysleli," řekl současný prezident Jacob Zuma a dodal: "Máme plnou důvěru v lékařský tým a víme, že udělají vše, co bude možné, aby ho vyléčili."

Mluvčí prezidenta Mac Maharaj dodal: "Myslím, že je jasné, že lékaři ošetřují Madibu kontinuálně. Dali přednost preventivnímu zásahu a ve chvíli, kdy cítili, že se vrací plicní infekce vzhledem k jeho minulosti a věku, se rozhodli pro okamžitou hospitalizaci."

Mandelovi v JAR často říkají jeho kmenovým jménem Madiba. Mandela, který byl dlouhá léta vězněn, se stal symbolem boje proti apartheidu. Ani po jeho pádu se však nemstil a snažil se vybudovat multietnickou společnost.

Podle posledních zpráv léčba zabírá, ale Mandela zatím zůstane v nemocnici.

Mandela ve vězení na větrném ostrově Robben Island onemocněl v osmdesátých letech tuberkulózou. Plíce mu poničila dřina v kamenolomu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám