Hlavní obsah

Kardinál se omluvil za výrok, že pedofilie není zločin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier se v pondělí omluvil za výrok, že pedofilie není zločin, ale duševní nemoc. Sdružení obětí sexuálního zneužívání kněžími, které soudí, že katolická církev neučinila dost pro vymýcení těchto zločinů, označilo prohlášení durbanského arcibiskupa za necitlivé.

Foto: ČTK/AP

Kardinál Wilfrid Fox Napier (třetí zleva) ve Vatikánu před začátkem konkláve

Článek

"Upřímně a bezvýhradně se omlouvám všem, kteří se cítili být dotčeni nešťastným rozhovorem, a zvláště těm, kteří byli zneužíváni a potřebují jakoukoli pomoc a podporu, kterou církev může poskytnout," uvedl Napier, jenž byl jedním ze 115 účastníků vatikánského konkláve, které zvolilo papeže Františka.

Napier označil pedofilii za poruchu, kterou je třeba léčit, v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC 5 koncem minulého týdne. "Podle mé zkušenosti je pedofilie vlastně nemocí. Není to kriminální záležitost, je to nemoc," řekl kardinál. Uvedl, že zná nejméně dva kněze, kteří se stali pedofily kvůli tomu, že byli zneužíváni v dětství, a proto si podle kardinála zaslouží léčbu, a ne trest.

Je to zločin na dětech, opravil se kardinál

To vyvolalo ostrou reakci obětí. "Myslím, že je otřesné, že máme kardinála, který může takové názory stále zastávat. Naprosto ty děti ignoruje," řekla například jedna z obětí zneužívání Marie Collinsová.

"Sexuální zneužívání dětí je mimo jiné ohavný zločin, protože se jím děje újma na dítěti," snaží se nyní své výroky napravit Napier.

Americká organizace obětí SNAP nedávno sestavila seznam těch volitelů papeže, kteří podle jejího názoru nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání. Na seznamu bylo 12 kardinálů, včetně českého kardinála Dominika Duky, který se proti této kritice ohradil. [celá zpráva]

Seznam byl sestaven na základě činů nebo veřejných výroků kardinálů na téma sexuálního zneužívání dětí v církvi. Kardinál Napier na seznamu nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám