Hlavní obsah

Svědek natočil explozi a pád balónu s turisty v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxor

Veškeré lety egyptské úřady po úterním pádu horkovzdušného balónu v Luxoru pozastavily, dokud se nevyšetří příčiny tragédie. Zemřelo 19 lidí. Podle prvních závěrů vyšetřování balón mířil na přistání, když vypukl požár a následoval výbuch plynové bomby. Balón pak nabral výšku a z asi 300 metrů se zřítil k zemi. Jediný turista, který přežil, stačil z koše vyskočit, informovaly agentura Reuters a server Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil pád balónu v egyptském Luxoru

 
Článek

„V to ráno letělo osm balónů,“ popsal americký fotograf Christopher Michel, který letěl v jednom z nich. „Slyšel jsem hlasitý výbuch za námi a pak spatřil spoustu kouře. Náš pilot nám řekl, ať se dívám dopředu a šel na přistání. Ten balón jsem padat neviděl,“ doplnil Michel.

Jediný turista z dvacetičlenné skupiny, který přežil, je Brit Michael Rennie. Britský velvyslanec v Káhiře James Watt, který ho navštívil v nemocnici, popsal, že 49letý Rennie je v „pozoruhodně dobrém stavu“ s ohledem na to, čím si prošel. Nehodu kromě jiných nepřežila jeho žena Yvonne.

Rennie byl jedním z devíti lidí, kteří z koše vyskočili poté, co balón zachvátily plameny. Kromě něj přežil ještě Egypťan, který balón řídil. Z koše zřejmě zvládli vyskočit mezi prvními.

Rozhovor s expertem na balónové létáníVideo: Novinky, Reuters

Egyptský ministr zdravotnictví Mohamed Mustafa Hámid mezitím potvrdil, že požár na palubě způsobila exploze trubky napojené na plynovou bombu. Jeden svědek popsal pro stanici France24: „Balón kvůli požáru nejprve ztratil výšku. Pak se vznesl vzhůru a znovu asi o 30 metrů dolů."

Oběťmi nehody byli turisté z Británie, Francie, Belgie, Maďarska, Japonska a Hongkongu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Zbytky balónu v poli

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám