Hlavní obsah

Mladá dívka byla na Maledivách za sex odsouzena ke 100 ranám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé

Soud na Maledivách vynesl trest sto ran bičem nad 15letou dívkou za to, že měla předmanželský sex. Proti rozsudku nad dívkou, kterou prý v minulosti znásilnil její nevlastní otec, protestují mezinárodní organizace na ochranu lidských práv. Vláda ostrovního státu podle BBC slíbila, že zváží změnu zákona.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Podle mluvčí soudu pro mladistvé byla dívka potrestána také osmiměsíčním domácím vězením v dětském domově, kde momentálně žije. Trest si údajně zaslouží, protože dobrovolně spáchala čin v rozporu se zákonem. Bičována prý bude, až dosáhne věku 18 let, pokud nebude požadovat, aby se tak stalo dříve.

Mezinárodní organizace Amnesty International trest odsoudila jako "krutý, ponižující a nelidský". Maledivská vláda se nechala slyšet, že s ním také nesouhlasí. Soudní systém v tomto ostrovním státě s asi 400 000 obyvateli v sobě spojuje prvky islámského práva šaría a britského zákonodárství.

O dívku se začaly zajímat úřady loni, když policie vyšetřovala obvinění proti jejímu nevlastnímu otci, že ji znásilnil a zabil jejich dítě. Muže ještě čeká soud. Současný trest pro dívku prý nesouvisí s případem údajného znásilnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám