Hlavní obsah

Proces s Pistoriusem se změnil v telenovelu ze soudní síně

– Pretoria

Předběžný proces s Oscarem Pistoriusem provázely ve čtvrtek komplikace. Napřed do síně vstoupila právnička požadující psychologické vyšetření atleta. Pak se potvrdilo, že hlavní detektiv sám čelí stíhání pro pokusy o vraždu a nakonec bylo jednání přerušeno kvůli falešnému poplachu. Zpravodajové dění popisovali jako telenovelu ze soudní síně. Soud o propuštění na kauci ani ve čtvrtek nerozhodl.

Foto: Reuters

V Jižní Africe odstraňují billboard s Oscarem Pistoriusem

Článek

Jednání se ve čtvrtek zdrželo, když se ukázalo, že detektiv Hilton Botha, který vyšetřuje případ, sám čelí vyšetřování pro pokus o sedminásobnou vraždu a má být z případu odvolán.

"Vyšetřování případu převezme jiný detektiv," oznámila šéfka jihoafrické policie Riah Phiyegaová.

Obhájce Barry Roux se snažil všemi způsoby vyvrátit, že by šlo o plánovanou vraždu, jak tvrdí prokurátor Gerrie Nel i detektiv Hilton Botha. Pokud by nebyl atlet obviněn z úmyslné vraždy, měl by větší šanci být propuštěn na kauci. Obhájce zdůraznil, že důkazy předložené Bothou jsou „mimořádně slabé a vyfabrikované, aby posílily pozici prokuratury“.

Argumenty obhajoby

Zdůraznil, že detektiv neuvedl žádný motiv, proč by měl Pistorius Steenkampovou zabít. Byl to mimořádně láskyplný vztah. V tu chvíli se atlet rozplakal.

Roux argumentoval, že kdyby chtěl Pistorius Steenkampovou zavraždit, nemusel by to dělat na záchodě, ale snáze v posteli. Snažil se též vysvětlit, že si nemusel všimnout, že Steenkampová není v posteli, když se šel se zbraní podívat do koupelny. Kvůli bolestem v rameni spal na druhé straně lože.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscara Pistoria obžaloba viní z úmyslné vraždyVideo: Reuters

Žalobce se ho zeptal, proč ale Steenkampová neřekla, že je na záchodě, a zeptala se ho, co se děje. Podle něj se bála domnělého zloděje, o němž mluvil Pistorius, a proto se na toaletě, kam šla močit, zamkla a mlčela.

Také se snažil vysvětlit různé události z minulosti, jako skutečnost, že Pistorius vyhrožoval zlámáním nohou hráči ragby a že si hrál s kamarádovou zbraní v restauraci a ta vypálila.

Nike hodila Pistoriuse přes palubu

Případ ale má na atleta další dopady. Firma Nike potvrdila, že s ním zrušila kontrakt. Využívala ho v reklamě na své výrobky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám