Hlavní obsah

Japonsko popravilo tři odsouzené, včetně vraha, který vjel s dodávkou do lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

V Japonsku ve čtvrtek ráno oběsili tři vězně odsouzené k smrti. Šlo o první popravu od loňského září. Podle japonského ministerstva spravedlnosti byl mezi popravenými i muž odsouzený za vraždu školačky a člověk, který vjel s dodávkou mezi lidi v tokijské nákupní čtvrti Akihabara a pak bodal chodce.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Stráže před ministerstvem spravedlnosti v Tokiu

Článek

„Nařídil jsem popravy poté, co jsem pečlivě zvážil všechny případy,“ uvedl ministr spravedlnosti Sadakazu Tanigaki a dodal: „Byly to mimořádně kruté činy, kdy bylo obětem odepřeno právo na krásný život z velmi sobeckých důvodů."

Popraven byl 44letý Kaoru Kobajaši, který zavraždil sedmiletou dívku, 62letý Keiki Muto, který v roce 2002 zabil pro peníze majitele baru, a 29letý Masahiro Kanagava, který v roce 2008 před tokijským obchodem zabil jednoho člověka a sedm dalších zranil. Vjel s dodávkou do davu nakupujících a začal lidi bodat. Svůj čin předem avizoval na internetu. [celá zpráva]

Japonští policisté zatýkají muže, který vjel do davu

Japonsko je spolu s USA jedinou vyspělou zemí, kde se uplatňuje absolutní trest. V jeho celách smrti v současné době čeká na vykonání rozsudku 134 odsouzených. Je mezi nimi i Šoho Asahara, který naplánoval útoky sarinem v japonském metru.

Kvůli trestu smrti kritizují zemi vycházejícího slunce ochránci lidských práv, Amnesty International čtvrteční popravy odsoudila. Podle průzkumu z roku 2011 ale 80 procent Japonců trest smrti podporuje.

V Japonsku je tradicí popravovat více odsouzených v jednom dni. Jména se předem nezveřejňují.

Anketa

Jste pro trest smrti?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7620 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonský vrah oznámil masakr na internetu

Japonský šílenec, který v neděli v centru Tokia ubodal sedm lidí a další osoby zranil, podrobný plán svého zločinu zveřejnil na internetu ještě předtím,...

Výběr článků

Načítám