Hlavní obsah

Japonští velrybáři útočili na lodě ekologů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Japonská velrybářská loď Nisšin Maru najížděla na plavidlo ochránců přírody z radikální skupiny Sea Shepherd. Uvedl to ve středu pro CNN ředitel australské kanceláře ochránců mořských zvířat Bob Brown. Uvedl, že Japonci také na ochránce přírody použili vodní dělo a stříleli po nich ohlušující granáty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonští velrybáři najížděli na loď ekologůVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes byl podniknut hrozný útok na australské lodě Sea Shepherd,“ řekl Brown, podle kterého Nisšin Maru najížděla opakovaně do lodí ochránců přírody, kteří doplňovali palivo svým plavidlům. Vládní loď, která japonské velrybáře doprovází, na ochránce namířila vodní dělo a kropila je. Také po nich střílela ohlušující granáty. Podle Browna šlo o nejhorší útok od doby, kdy byla jedna loď radikálních ekologů před dvěma lety potopena.

Foto: ČTK/AP

Záběr ukazuje, jak velrybářská loď Nisšin Maru (vlevo) narazila do plavidla Sea Shepherds uprostřed, které si právě doplňovalo palivo.

Brown uvedl, že k útoku navíc došlo v australských výsostných vodách: „Jsem velmi znepokojen, že se Japonsko rozhodlo stát se piráty v našich teritoriálních vodách.“

Australský ministr životního prostředí Tony Burke uvedl pro televizi ABC, že se pokouší zjistit, co se stalo. Totéž dělá i japonské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybolovu.

Foto: ČTK/AP

Loď ochránců přírody naražená na tanker

Japonci každoročně vyrážejí do Antarktidy lovit velryby. Tvrdí, že to dělají kvůli vědeckému výzkumu, maso kytovců ale končí v restauracích.

Pokaždé se proto střetnou s radikálními ekology, odmítajícími lov velryb. Jeho úplný zákaz prosazuje i Austrálie, která hrozila Tokiu soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám