Hlavní obsah

Pistorius byl posedlý zbraněmi, málem postřelil známého boxera

– Pretoria/Johannesburg

Oscar Pistorius, který čelí obvinění z plánované vraždy své přítelkyně, měl mimořádný zájem o zbraně. Žádal si o licenci hned na šest zbraní včetně poloautomatické útočné pušky. Sám přitom v lednu omylem málem postřelil při večeři profesionálního boxera Kevina Lerenu.

Foto: Phill Magakoe, ČTK/AP

Policista se zbraní, ze které střílel Pistorius

Článek

S přáteli a se svou milou Reevou Steenkampovou byl na večeři v johannesburské kavárně Tashas. Náhle začal zkoumat zbraň, která patřila jeho kamarádovi. Vyšel z ní výstřel. Kulka jen těsně minula nohu boxera Kevina Lereny. Ten to označil za šílený incident: „Vyděsilo mě to, protože kulka zasáhla zemi jen pár centimetrů od mé nohy. Musím zdůraznit, že zbraň patřila jednomu z Pistoriových přátel.“

Lerena, který se původně věnoval ragby, popsal celý případ: „Oscar se jen chtěl podívat na pistoli a ta se nějak zachytila o jeho kalhoty a přitom se uvolnila bezpečnostní pojistka. Vyšla rána. Neoznačil bych ho za nedbalého, byla to jen nehoda. Za pár dnů se mi omluvil.“

Na místo přiběhl i vyplašený majitel restaurace, který se ptal, co se stalo, když slyšel ránu. Pistorius a jeho přátelé mu ale řekli, že nic.

Běžec miloval střelbu

Pistorius opakovaně dával najevo zájem o zbraně a střelbu. Říkal, že když v noci nespal, šel na nedalekou střelnici. Na Twitteru jednou napsal: „Z padesáti ran na 300 metrů jsem v 96 procentech zasáhl hlavu. Bác.“ [celá zpráva]

Legálně měl doma devítimilimetrovou pistoli Parabellum Taurus. Právě z té vyšly střely, které zabily Steenkampovou. Našla se však u něj munice ráže 0.38, na jejíž držení neměl povolení. To je munice v zásadě stejné ráže, ale výkonnější pro jiný typ zbraně.

Pistorius chtěl držet dalších šest střelných zbraní

Úřad pro evidenci zbraní současně vyřizoval žádosti na držení hned šesti zbraní a nešlo jen o lovecké nebo primárně lovecké.

Pistorius žádal o licenci na zbraň Smith & Wesson 0.38 Special. Dále žádal o licenci na velkorážný revolver Smith & Wesson .500. Stejná ráže se používá u kulovnic na skolení velkých afrických zvířat. Zvěř se ale dá střílet i z těchto těžkých velkorážných revolverů. V JAR podobně jako Kanadě není na rozdíl od ČR zakázán lov z krátkých zbraní.

Pistorius současně podal žádost o licenci hned na tři brokovnice ráže 12 (průměr 18,5 mm) značek Mosberg, Maverick a Winchester. Jde přitom o opakovací brokovnice, které se využívají nejen k lovu, ale mají je ve výzbroji i armády včetně americké.

Poslední zbraní, o jejíž povolení žádal, byla jihoafrická poloautomatická puška Vektor .223, což je původně vojenská zbraň na náboje Remington nebo NATO Standard 5.56. I tuto zbraň odvozenou od vojenské útočné pušky R4 lze použít pro lov. Podobné pušky jsou ale také oblíbenými zbraněmi masových vrahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám