Hlavní obsah

Čínský policejní velitel je podezřelý, že si koupil 192 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejméně 192 domů si údajně koupil čínský policejní velitel, který při svém "podnikání" používal rovněž falešný identifikační průkaz. Jedná se o další v sérii podobných případů, které vyvolaly bouři nevole mezi čínskými uživateli internetu. V pondělí úřady zadržely vysoce postavenou bankovní úřednici, která se s pomocí falešných dokladů stala vlastníkem 41 domů, kanceláří a nebytových prostor. Informovaly o tom v úterý agentury AFP a AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nezákonné praktiky policejního velitele Čao Chaj-pina z města Lu-feng v jižní provincii Kuang-tung vyšly najevo v roce 2011, kdy na ně upozornil byznysmen, který se s policistou dostal do sporu. Úřady tehdy Čaův falešný identifikační průkaz zabavily.

Disciplinární oddělení komunistické strany v Lu-fengu agentuře AFP sdělilo, že Čao, který je rovněž místním stranickým činitelem, byl ohledně koupě nemovitostí vyšetřován, ale toto vyšetřování již prý bylo uzavřeno a dotyčný setrvává nadále ve svých funkcích.

Čínské zákony nedovolují podle agentury Nová Čína vlastnictví většího množství domů a v případě Čaa také existovaly pochybnosti, kde na koupi nemovitostí vzal finanční prostředky. Čao listu Guangzhou Daily řekl, že majitelem nemovitostí nacházejících se ve městech Chuej-čou, Šen-čen a Ču-chaj je ve skutečnosti jeho mladší bratr, podnikatel, a že on je pro něj pouze "spravuje".

Nakupují ve velkém na falešné dokumenty

Případ je posledním ze série zpráv o čínských představitelích, kteří si s pomocí různých identifikačních průkazů a povolení k pobytu v různých městech nashromáždili desítky domů.

Viceprezidentka banky v severní provincii Šan-si a místní poslankyně byla minulý měsíc obviněna, že vlastní "více než 20 domů v hodnotě dosahující téměř miliardy jüanů (asi tři miliardy korun), které získala s pomocí čtyř různých povolení k pobytu a tří identifikačních průkazů".

Vyšetřování odhalilo, že vlastní 41 domů plus další nebytové prostory, přičemž desítku z nich koupila s falešným povolením k pobytu v metropoli Pekingu.

V pondělí bankovní úřednici Kung Aj-aj policie zadržela pro podezření z pašování úředních dokumentů a razítek, uvedla agentura Nová Čína. V souvislosti s podvodem bylo zatčeno i dalších sedm lidí, včetně čtyř policejních úředníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám