Hlavní obsah

Francouzští vojáci dobyli Timbuktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako
Aktualizováno

Jednotky vedené francouzskými vojáky v pondělí dobyly město Timbuktu, které bylo jednou z bašt islámských extremistů na severu země. Uvedla to BBC s odvoláním na mluvčího francouzské armády.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzští vojáci ve městě Sévaré

Článek

Vojáci nejprve obsadili tamní letiště, údajně bez odporu. Starosta Timbuktu ale sdělil, že islamisté na útěku před postupujícími vojáky zapálili knihovnu s tisícovkami vzácných rukopisů.

Timbuktu bylo v 15. a 16. století duchovním a intelektuálním střediskem islámu v Africe a ve městě se nacházely i rukopisy z období před vznikem islámu. Ve zničené knihovně pojmenované po dávném západoafrickém učenci Ahmadu Bábovi mohlo být podle maliských úřadů až 100 000 manuskriptů.

Muslimští radikálové ničili v Timbuktu islámské památky, protože podle nich nebyly v souladu s koránem a pravověrnou tradicí (sunnou). Timbuktu bylo jedním z center mystické formy islámu, súfismu. Hrobky v něm postavené byly větší, než sunna povoluje. Označují je proto za projev modlářství.

Francouzské a malijské jednotky o víkendu postupovaly na sever Mali, který je přes půl roku ovládán islámskými radikály. V sobotu obsadily nejlidnatější město na severu země Gao.

Foto: Joe Penney, Reuters

Malijští vojáci v Diabaly

Foto: Joe Penney, Reuters

Obrněný transportér islámských vzbouřenců ve městě Konna

Foto: Stringer, Reuters

Francouzská sanitka míří do oblasti bojů

I toto město bylo obsazeno bez větších bojů, protože většina islámských radikálů utekla ještě před příchodem Francouzů. Stáhli se do pouštních úkrytů, kde bude jejich likvidace mnohem obtížnější, než bylo jejich vyhnání z větších měst.

V rukou vzbouřenců zůstává z větších měst už jen nejsevernější Kidal, který čelil o víkendu dalším náletům.

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

Francouzi při postupu na severovýchod postupně osvobodili města Diabaly, Konna, Douentza, Hombori a Gao.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Zničený automobil islámských radikálů vyzbrojený dělem

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Malijský voják u obrněného transportéru ve městě Konna

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Vrak terénního vozidla islámských radikálů v Konna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám