Hlavní obsah

V Saúdské Arábii popravili mladou služebnou, která uškrtila nemluvně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie popravila mladou srílanskou služebnou, která před osmi lety zabila svěřené saúdskoarabské nemluvně. Případ kritizovaly organizace na ochranu lidských práv a osobně se v něm angažoval srílanský prezident. Saúdskoarabské ministerstvo vnitra uvedlo, že Rizana Nafíková byla popravena ve středu ráno nedaleko Rijádu.

Foto: Profimedia.cz

Demostrace na osvobození Rizany Nafíkové byly marné.

Článek

Podle srílanské diplomacie saúdskoarabský zaměstnavatel Nafíkovou obvinil, že při krmení zabila jeho malou dceru, a žena byla v roce 2007 odsouzena k smrti. Saúdskoarabské úřady uvedly, že holčička byla uškrcena po hádce mezi její matkou a pomocnicí v domácnosti.

Colombo se proti rozsudku smrti odvolalo, soud vyšší instance ale verdikt před třemi lety potvrdil. Milost pro Nafíkovou podle srílanského ministerstva zahraničí požadoval dokonce srílanský prezident Mahinda Radžapakse.

 Nafíkové mělo být jen 17 let 

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International uvedla, že podle rodných listů bylo Nafíkové v době úmrtí kojence 17 let. Do Saúdské Arábie se však prý dostala díky cestovnímu dokladu, podle nějž byla o šest let starší.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch výkon nejvyššího trestu odsoudila. Podle ní je Saúdská Arábie jednou z pouze tří zemí, která popravuje lidi za zločiny spáchané v dětském věku.

V Saúdské Arábii se vyznává konzervativní forma islámu, vahábismus, a soudci svá rozhodnutí opírají spíše o vlastní výklad islámského práva šaría než o psané prameny práva. Domácnosti v této zemi jsou ve velké míře závislé na pomocnicích z Afriky a Jižní Asie. Dříve se objevily zprávy o zneužívání služebných, které pak napadaly děti svých zaměstnavatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám