Hlavní obsah

Barmská armáda útočí na vzbouřence z vrtulníků a letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz demokratizující se Barmy dostal povážlivou trhlinu. Režim sice umožnil působení opozice a zemi otevírá, v posledních pěti dnech ale podle BBC podnikl letecké útoky na vzbouřené Kačiny na severu země. Britská zpravodajská stanice má k dispozici video pořízené humanitární multietnickou skupinou Svobodní barmští rangeři.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojený rebel na severu Barmy ze skupiny podporující Kačiny

Článek

Video zachycuje útok bitevních helikoptér, které střílí z kulometů, i nálety tryskových letadel. I další svědkové uvedli, že se v oblasti v posledních dvou dnech objevily vrtulníky a letadla. Podle svědků i ze záběrů je patrné, že armáda jde daleko za veřejné vyhlášení prezidenta Thana Seina, že vojáci mají použít zbraně jen v případě nutné obrany.

Barmská vláda ale vše popřela, uvedla, že armáda nemá žádné informace o leteckých útocích.

Šéf kanceláře prezidenta Zau Htaj řekl, že armáda oznámila, že používá letadla jen pro zásobování vojsk. „Letadla, která jsou použita, jsou cvičné stroje K-8, ne tryskové stíhačky. To je informace, kterou mi poskytla armáda. Nemám žádné informace o použití helikoptér,“ prohlásil. K-8 Karakourum je čínsko-pákistánský cvičný proudový letoun mírně připomínají československá letadla L-39 Albatros. Barma jich koupila padesát. Objednala také 20 ruských strojů MiGů-29.

Boje na severu Barmy

Htaj ale přiznal problémy v oblasti: „Ve státě Kačin je velmi složitá situace.“ Dodal, že si přeje mírová jednání s rebely, jak nejdříve to bude možné.

Podle expertů je možné, že se barmská armáda chystá na frontální útok na město Laize, které je baštou rebelů. Mají v něm své vedení.

Zatím není známo, kolik obětí si poslední útoky vyžádaly. Mnoho Kačinů stále žije kromě barmského státu Kačin také v uprchlických táborech v Číně. Teprve na konci roku 2011 bylo podepsáno příměří mezi barmskou vládou a vzbouřenými Kačiny, kteří bojovali sedmnáct let za nezávislost. Konflikt si vyžádal nejméně 75 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám