Hlavní obsah

Rádio se chce ze skandálu kolem ošetřovatelky vévodkyně Kate vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Australská rozhlasová stanice, která se ocitla v centru světové pozornosti kvůli žertovnému telefonátu na londýnskou kliniku, kde hospitalizovali těhotnou vévodkyni Kate, chce odčinit následnou smrt sestry, která hovor přepojila, finančním darem. Rodině Jacinthy Saldanhaové, která rozhlasovým moderátorům umožnila získat informace o zdravotním stavu vévodkyně, nabízí půl miliónu australských dolarů (více než deset miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Jacintha Saldanhaová

Článek

"Velmi nás bolí to, co se stalo. Doufáme, že přispěním do fondu na památku podpoříme rodinu v této těžké době," řekl Rhys Holleran ze společnosti Austereo.

Stanice 2Day FM rozhovor odvysílala v přesvědčení, že jde o vydařený žert. Následná smrt Saldanhaové všechny zaskočila. V úterý stanice oznámila, že chce všechny své letošní příjmy, tedy nejméně 500 000 australských dolarů, převést na fond určený rodině Saldanhaové.

Emotivní rozhovor s moderátory australského rádiaVideo: Novinky/Reuters

Kauza může skončit u soudu

V Austrálii se řeší, zda rozhlasová stanice neporušila zákon, když si předem nevyžádala souhlas s účastníky telefonátu k jeho zveřejnění. Společnost Southern Cross Austereo, které 2Day FM patří, tvrdí, že se rozhlas pokoušel před odvysíláním žertu s nemocnicí několikrát spojit, ale marně. Za odvysílání soukromého rozhovoru bez vědomí účastníků může být zahájeno soudní stíhání.

Podle profesorky práv Barbary McDonaldové z univerzity v Sydney není jasné, kdo konkrétně rozhodl o tom, že bude rozhovor odvysílán. Oba moderátoři zapojení do pořadu tvrdí, že rozhodnutí padlo mezi jejich nadřízenými. McDonaldová řekla, že to, že se stanice snažila dovolat nemocnici, svědčí o tom, že o povinnosti dohodnout se před odvysíláním věděla. "Rozhodli se vysílat, i když neměli povolení," řekla.

Snažili jsme se nemocnici kontaktovat, tvrdí šéf rádia Video: Novinky/Reuters

V Novém Jižním Walesu, kde 2Day FM působí, se porušení zásady mít povolení účastníků soukromého rozhovoru před jeho zveřejněním trestá až pětiletým vězením a pokutou 55 000 australských dolarů (1,1 miliónu korun). S povinností získat souhlas počítají také předpisy pro provozování soukromých rozhlasových stanic.

Šestačtyřicetiletá Saldanhaová má dvě děti a pohřbena má být v Indii, odkud rodina do Británie přijela před devíti lety. V úterý by měl být zveřejněn výsledek pitvy, která určí příčinu smrti. V Británii se hovoří o sebevraždě.

Moderátorka se vydávala za britskou královnu, personál nemocnice jí sdělil informace o těhotné KateVideo: Novinky/Reuters

Anketa

Měli by být moderátoři kvůli smrti ošetřovatelky vévodkyně Kate potrestáni?
Ano
62,1 %
Ne
37,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22015 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vévodkyně Kate opustila nemocnici

Tři dny si pobyla těhotná vévodkyně z Cambridge Catherine v nemocnici kvůli silným ranním nevolnostem. Jak už ale ve středu naznačil svým úsměvem princ William...

Výběr článků

Načítám