Hlavní obsah

Půl kilometru dlouhý nápis oslavuje velkého Kima

V kopcovité krajině v Severní Koreji se v uplynulých týdnech objevil nový nápis oslavující vůdce Kim Čong-una. Dvacet metrů vysoká a patnáct metrů široká písmena se táhnou do délky 548 metrů, upozornil v pátek server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Ať žije generál Kim Čong-un, Slunce zářící!“, hlásá nápis ve svazích u vodní nádrže v provincii Ryanggang, pozorovatelný na satelitním snímku aplikace Google Earth (foto zde).

Kim Čong-un převzal vedení země po svém zesnulém otci Kim Čong-ilovi loni v prosinci. Tradici oslavných nápisů ale zavedl už děd mladého Kima - zakladatel komunistické republiky Kim Ir-sen.

Stejně jako jeho předchůdci, je i Kim Čong-un vyobrazován jako nebesy vyvolený předák a všestranný génius vybavený prozřetelností božstev. Státní média letos informovala například o tom, že Kim udílel instruktáž armádním pilotům a radil vojenské kapele, jak hrát.

Jihokorejské tajné služby odhadují, že KLDR na různé projekty v rámci udržení kultu vůdcovy osobnosti vydává ročně okolo 330 miliónů dolarů (téměř 6,5 miliardy korun), napsal server Business Insider.

Reklama

Výběr článků

Načítám