Hlavní obsah

Ostrov na mapě Tichého oceánu zmizel, nikdy tam nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Sandy Island (Písečný ostrov), který zobrazuje množství map Tichého oceánu, neexistuje. Zjistila to expedice vědců ze Sydneyské univerzity, která se na místo mezi australským kontinentem a francouzskou Novou Kaledonií v jižním Pacifiku vypravila. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Mapy Google/Yahoo Maps, Yahoo Maps

Srovnání map od Yahoo a Googlu

Článek

„Chtěli jsme si to ověřit, protože navigační zařízení na palubě lodi v té oblasti ukazovalo hloubku 1 400 metrů, tedy velkou hloubku,“ řekla členka expedice Maria Setonová. „Jsme překvapení. Je to docela bizarní,“ doplnila a poznamenala, že ostrov figuruje na množství map včetně internetových Google Maps.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Sandy Island

„Jak se tam dostal? Prostě netušíme, ale máme v plánu to zjistit,“ komentovala Setonová.

Australská média informovala, že neexistující ostrov se měl nacházet ve francouzských výsostných vodách. Na mapách francouzské vlády ale ostrov zaznamenán není.

Pravděpodobně „vznikl“ omylem nějakého kartografa a takto chybně vytvořená mapa se pak roky šířila dál. Mluvčí Australské hydrografické služby řekl, že tvůrci map často udělají úmyslně chybu v názvu nějaké ulice, aby se ochránili proti kopírování, ale u námořních map se to nedělá.

„Svět se neustále mění a držet krok s těmito změnami, to je nekonečný podnik,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám