Hlavní obsah

Od kulometu na porodní sál. Britka porodila po útoku Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Camp Bastion

Zdravého chlapce porodila v úterý na britské základně v Afghánistánu vojačka 12. mechanizované brigády, napsal list Daily Mail. Dítě se narodilo předčasně jen pár dnů po útoku Tálibánu na základnu. Britka, jejíž jméno nebylo uvedeno, uvedla, že při výcviku, který ji měl připravit na misi, nezpozorovala, že je těhotná.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník CH-47 Chinook přelétá nad strážní věží Campu Bastion

Článek

Po porodu odletěl do Afghánistánu tým pediatrů z oxfordské nemocnice. Lékaři se mají postarat o matku i o dítě na místě i při letu z Afghánistánu zpět do vlasti.

Porod provedl tým válečných chirurgů, kteří většinou léčí zranění utrpěná v boji. „Byli jsme tím úplně šokováni. Připravujeme se, že budeme v Campu Bastion léčit zranění z války, ne rodit děti,“ řekl vojenský lékař. „Je to neobvyklý případ. Žena nezjistila, že je těhotná a netušila to do té doby, než porodila,“ dodal.

Velitel polní nemocnice řekl: „Je to výjimečná událost, ale můj tým je dobře připraven na neočekávané události a brilantně se přizpůsobil situaci. Potěšila mě zpráva, že matce i dítěti se daří dobře.“

Matka za kulometem

Novopečená matka působila na frontě, kryla a podporovala palbou z kulometu vojáky bojující s Táliby. Žena byla zařazena k 12. mechanizované brigádě v březnu jen dva dny poté, co cítila bolesti v břiše. Těhotná prodělala celou přípravu, která zahrnovala vyčerpávající osmimílový pochod v plné polní a pětimílový běh.

Porod ale vyvolal otázku ohledně nasazení žen na frontě, zejména ohledně jejich zdravotních prohlídek. Od roku 2003 bylo zjištěno, že 200 vojaček ve válečných zónách bylo těhotných a musely být poslány domů. Jedna žena porodila jen dva týdny po půlročním nasazení v Afghánistánu, ale dosud se nestalo, že by nějaká žena porodila přímo v místě nasazení.

Foto: ČTK/AP

Obrněný transportér na hlídce u Campu Bastion v Hílmandu

Podle majora Charlese Heymana by se zdravotní prohlídky měly zpřísnit. Zmiňuje, že jednoduchý test moči těhotenství odhalí, armáda ho však nepoužívá. Některé ženy o těhotenství nevědí, ale jiné je záměrně popírají, dodal. "Vojenská politika neumožňuje nasazení vojaček, které jsou těhotné. V tomto případě ale příslušnice armády o svém těhotenství nevěděla," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Jeden z velitelů střelkyně řekl: „Je zvláštní, že necítila vedlejší efekty těhotenství. Je překvapující, že při tlaku a požadavcích na frontě na to nepřišla. Byla ale fit a velmi silná.“ Dodal ale, že si nemusela těhotenství uvědomit: „Podmínky nasazení, odlišná strava, horko afghánského léta a odlišné doby práce vedou často k tomu, že se vojáci cítí divně a kladou to za vinu odlišnému prostředí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám