Hlavní obsah

Vojáci v Súdánu omylem rozstříleli vlastní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juba

Nejméně deset vojáků Jižního Súdánu zahynulo a 50 dalších se pohřešuje poté, co jejich loď na Nilu nešťastnou náhodou potopila jihosúdánská vojenská hlídka. Agenturu AFP o středečním incidentu informoval mluvčí jihosúdánské armády Philip Aguer.

Článek

Neštěstí se stalo v odlehlé části země a šance na nalezení přeživších jsou po více než 48 hodinách od neštěstí podle všeho minimální. Plavidlo se 170 vojáky na palubě prý v noci proplouvalo kolem kontrolního stanoviště, když se ho hlídka pokusila zastavit. Loď ale pokračovala v plavbě a vojáci zahájili palbu.

K potopení lodi se přihlásila povstalecká Jihosúdánská osvobozenecká armáda (SSLA), Aguer ale její tvrzení označil za lživé. Jižní Súdán obviňuje sousední Súdán z podpory povstalců z SSLA, kteří se staví proti vládě v Jubě.

Od loňského července, kdy Jižní Súdán vyhlásil nezávislost na Súdánu, zůstávají vztahy mezi oběma zeměmi napjaté. Na jaře se střetly armády obou nových sousedů kvůli nevyřešeným otázkám souvisejícím s vymezením společné hranice, statusem sporných oblastí nebo s rozdělení ropného bohatství. Obě země se nyní pod záštitou Africké unie snaží dospět k dohodě o bezpečnosti na hranicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám