Hlavní obsah

Nově objevená opice se prý podobá Georgi Bushovi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci ve středu oznámili, že v odlehlých oblastech Demokratické republiky Kongo, v kotlině pralesa Lomani objevili nový druh primáta Cercopithecus lomamiensis. Místní obyvatelé opici znali a říkali jí lesula. Věděli o ní i lovci.

Foto: Plosone.org/ M. Emetshu a J. A. Hart

Dva jedinci primáta Cercopithecus lomamiensis, vlevo dospělý samec, vpravo nedospělá samice

Článek

„Když jsem ho poprvé uviděl, okamžitě jsem věděl, že je to něco nového a odlišného, jen jsem nevěděl, jak velký biologický význam to má,“ přírodovědec John Hart, který na objevu podílel a informoval o něm v časopisu Plosone. „Nikdy jsme nečekali, že tam najdeme nové druhy,“ řekl k výpravě do Konga. Ale Lomanská pánev je velmi rozsáhlá oblast jen málo prozkoumaná biology.

Foto: Plosone.org/ M. Emetshu

Cercopithecus lomamiensis,

Když se skupina přírodovědců zastavila v roce 2007 v Opale, což je nejbližší osada u pralesa, u místní pošty uviděla přivázanou podivnou opici. Patřila dceři ředitele místní školy Georgettě. Starala se o ni, protože její matku zabil lovec.

Ředitel školy řekl, že je to lesula, kterou místní lovci znají.

Lesula, která patří mezi kočkodany, má obličej do jisté míry podobný lidskému s velkýma očima a růžovou barvou kůže. Americká média hned začala vtipkovat, že se podobá Georgi Bushovi, nebo také Ježíši Kristovi na fresce ze Zaragozy, kterou se neúspěšně pokoušela zrestaurovat amatérka Elias Martinezová.[celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Freska před a po zásahu aktivní seniorky

Že jde o nový druh, prokázal test DNA. Žije v oblasti o rozloze 17 000 čtverečných kilometrů mezi konžskými řekami Lomani a Tshuapa. Částečně se pohybuje po stromech. Ohrožují ji ale místní lovci, kteří ji loví kvůli masu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám