Hlavní obsah

KLDR odmítla jihokorejskou pomoc obětem povodní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea kritizovala jihokorejskou nabídku pomoci obětem povodní, o kterou sama požádala. Podle severokorejských oficiálních činitelů se množství a druhy nabídnutých potravin a dalších základních potřeb rovnají urážce, napsaly ve čtvrtek severokorejské sdělovací prostředky.

Foto: Profimedia.cz

Záplavy v KLDR připravily o střechu nad hlavou desetitisíce lidí.

Článek

Poté, co se Pchjongjang zeptal, jaký druh pomoci by mu jeho jižní soused mohl poslat, nabídl Soul v úterý poskytnutí 10 000 tun mouky, tří miliónů balíčků nudlí a zdravotnického materiálu. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení pak ve středu oznámilo, že Severní Korea nabídku odmítla, což označilo za "politováníhodné rozhodnutí".

Severokorejská Společnost Červeného kříže neupřesnila, co přesně Jižní Korea nabídla poslat, ale označila to za "zanedbatelné množství". Jižní Korea "nás vážně urazila", citovala ve čtvrtek oficiální tisková agentura KCNA nejmenovaného činitele Červeného kříže. "Tohle jasně prokazuje, že nabídka pomoci od jihokorejské loutkové vlády není ničím jiným, než gestem říkajícím si o vděčnost a snahou zachovat si tvář před tlakem veřejnosti," dodal.

Od letošního června si záplavy v Severní Koreji vyžádaly nejméně 170 obětí, zaplavily velké plochy zemědělské půdy a zničily tisíce domů. Nedávný tajfun zabil dalších 48 lidí a připravil o střechu nad hlavou asi 21 000 obyvatel, uvedly severokorejské sdělovací prostředky.

Není to poprvé, co zbídačená Severní Korea odmítla jihokorejskou nabídku pomoci. Také po povodních v loňském roce KLDR nabízenou pomoc od Soulu odmítla poté, co Jižní Korea nechtěla poslat krom rýže i Pchjongjangem požadované množství betonu a těžké techniky, což by bylo možné využít pro vojenské účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám