Hlavní obsah

Černošský dělník v JAR dostal doživotí za vraždu rasisty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Jihoafrický soud ve středu odsoudil na doživotí černošského zemědělského dělníka Chrise Mahlangua za dva roky starou vraždu ultrapravicového rasistického vůdce Eugena Terreblanche. Vina mu byla prokázána už dříve, devětadvacetiletý Mahlangu ani zabití nepopíral, ale hájil se, že jednal v sebeobraně, protože ho Terreblanche znásilnil, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Chris Mahlangu

Článek

Tělo Terreblanche bylo nalezeno 3. dubna 2010 se staženými slipy. Na něm pitvající lékař našel 28 ran. [celá zpráva]

Soud Mahlanguovu obhajobu v květnu odmítl. Přiklonil se, že vraždou vyvrcholila tvrdá hádka o mzdu. [celá zpráva]

Mahlangu a další podezřelý Patrick Ndlovu, který též pracoval na Terreblanchově farmě, byli zatčeni krátce po činu. Ndlovu, který byl v době vraždy nezletilý, dostal dva roky za vloupání do domu.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný Terreblanche u vlajky svého hnutí, která je inspirovaná nacistickou,

Mahlangu u soudu prohlásil, že si myslí, že není nic špatného na tom odstranit ze světa zrůdu, jakou byl Terreblanche.

Terreblanche začátkem 90. let bojoval za udržení apartheidu. V roce 2001 byl odsouzen za pokus o vraždu černošského zaměstnance ochranky. Po třech letech byl propuštěn.

Terreblanche až do své smrti stál v čele Afrikánského hnutí odporu (AWB), jehož vlajka nápadně připomínala nacistickou, a usiloval o vytvoření samostatného bělošského státu. Jeho extremistické, neonacistické hnutí Búrů má vlastní milice, které se zapojily do teroristických akcí.

Foto: Juda Ngwenya, Reuters

Vůdce jihoafrických extremistů Eugene Terreblanche

Před soudní síň přišla asi dvacítka jeho stoupenců s figurínou černocha se smyčkou kolem krku a textem: "Pověste Mahlangua" Trest smrti je v JAR od roku 1995 zakázaný.

Radikální černoši vidí v Mahlanguovi hrdinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám