Hlavní obsah

Černého Jihoafričana uznali vinného z vraždy rasisty Terreblanche

– Johannesburg
Novinky,

Jihoafrický rolník Chris Mahlangu byl v úterý uznán vinným z dva roky staré vraždy Eugena Terreblanche, který zastával rasistické postoje. Peter Ndlovu, který byl v době spáchání činu teprve patnáctiletý, byl zproštěn obvinění z vraždy. Byl uznán vinným jen z vloupání.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Chris Mahlangu

Článek

Devětadvacetiletý Mahlandu i osmnáctiletý Ndlovu popírali obvinění z vraždy a loupeže. Soudce John Horn řekl, že neexistují důkazy, že by Ndlovu hrál aktivní roli při vraždě. Jeho obhájce tvrdil, že Terreblanche nezabil, jen našel jeho tělo a zavolal policii.

Žaloba naopak uváděla, že oba našli Terreblanche spícího a umlátili ho ocelovou trubkou. Mahlanga se hájil, že se bránil, protože jej Terreblanche znásilnil. Mrtvý byl nalezen se staženými slipy. Při pitvě se zjistilo, že utrpěl 28 různých ranění.

V případu se objevilo mnoho nesrovnalostí, policie původně tvrdila, že byl Terreblanche ubodán a ubit dřevěnou palicí. Nebyla ani chráněna práva nezletilého, který byl navíc zřejmě nucen k dětské práci.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný Terreblanche u vlajky svého hnutí, která je inspirovaná nacistickou,

Když Terreblanche zemřel, mnozí černoši oslavovali Mahlangu jako hrdinu. Terreblanche stál v čele Afrikánského hnutí odporu (AWB), které odmítalo předání moci do rukou majoritní černé společnosti. Jeho stoupenci nosili uniformy a prodělávali výcvik podobný vojenskému. Sám byl v roce 2001 poslán do vězení za pokus o vraždu zemědělce.

Stále jasněji se však ukazovalo, že motivem nebyla pomsta rasistovi, ale že to byl jen brutální zločin, kruté loupené přepadení, uvedla na závěr BBC, která připomněla, že případ ukázal, jak křehký je smír mezi rasami v JAR. Podle Terreblanchových příznivců po smrti vůdce AWB vzrostl počet vražedných útoků na bílé farmáře. Od roku 1994, kdy skončil apartheid, jich byly zabity tři tisíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám