Hlavní obsah

Gayové ve Vietnamu uspořádali svůj první průvod

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průvody gayů jsou v Praze i dalších evropských metropolích zcela běžnou záležitostí, ale v tradičním Vietnamu jde letos o novinku. V Hanoji a Ho Či Minově městě odstartovaly o víkendu první gay parades na kolech a mopedech.

Foto: Profimedia.cz

Gayové a lesby v průvodu

Článek

Několik desítek homosexuálů se vydalo skrze hlavní město. Ujeli pár kilometrů a vybavili se na to prapory v barvách duhy.

"Chtěli jsme ukázat, že není žádná nemoc milovat někoho stejného pohlaví. Jsme lidi jako všichni ostatní," řekl agentuře DPA jednadvacetiletý student Huy.

Ve Vietnamu gayové nebojují s katolíky

Podobný pochod se konal v Ho Či Minově městě, kde se zúčastnilo až 1000 lidí.

Ve Vietnamu nemají homosexuálové problém s církví, protože katolíků je tam velmi málo. Zhruba 90% obyvatelstva se hlásí k buddhismu. Pořadatelé průvodu se bojí spíše policie, proto prý zvolili jízdu na kolech. Velká skupina lidí, která by pochodovala s prapory, by totiž mohla úřady vyděsit.

Foto: Profimedia.cz

Gayové zaplavili vietnamskou metropoli.

Ve Vietnamu sice není homosexualita nelegální, ale přece jen naráží na odpor u tradičních komunit, zejména na venkově. Navíc v zemi stále nezavládla demokracie, vše drží pod kontrolou komunistická strana, takže úřady není radno zbytečně provokovat.

Vláda ovšem připravuje nové zákony, které by mohly homosexuálům přinést výhody včetně adopce dětí. V roce 2013 bude vietnamskému Národnímu shromáždění předložen návrh zákona o sňatcích homosexuálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám