Hlavní obsah

Čeští turisté uvízli v Egyptě, před ozbrojenými beduíny je zachránil řidič autobusu

Právo, Novinky, sts, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Praha

Pohotový manévr egyptského řidiče autobusu zachránil v sobotu dopoledne skupinu českých turistů, kteří mířili na letiště v letovisku Marsa Alam u Rudého moře. Letiště bylo obsazeno ozbrojenými beduíny, šofér si toho všiml, na poslední chvíli strhl řízení a odvezl Čechy zpět do hotelu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Redakci Práva kontaktoval v sobotu dopoledne zoufalý Jan Š., kterému kolem deváté hodiny volal jeho vyděšený švagr, jenž se měl v sobotu vrátit z dovolené v Egyptě. Trávil ji tam se svou ženou a dvěma dětmi. Nejprve mu hekticky nahlásil, že letiště obklíčili beduíni a oni tam uvízli.

„Popsal mi, že když přijížděli autobusem k letišti Marsa Alam, všiml si řidič po zuby ozbrojených beduínů, kteří stáli kolem letiště. Prudce strhl řízení a najednou uháněl pryč. Hned po tom jim do mikrofonu sdělili, že je celé letiště obklíčené,“ řekl Právu.

Nikdo v autobusu Čechů nebyl díky rychlé reakci místního řidiče zraněn. Celá posádka z autobusu se vrátila do hotelu.

„Švagr mi říkal, že jsou sice všichni vyděšení z toho, co viděli, ale v hotelu se o ně hned postarali. Dali jim snídani a řekli jim, že kolem 14. hodiny jim dají všechny informace,“ řekl Právu Jan Š., který se snaží pomoci svým příbuzným.

Beduíni obsadili přístupové cesty

"Podle našich informací tam došlo k bezpečnostnímu incidentu s beduíny, kteří blokovali přístupovou cestu k letišti," potvrdil událost Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář s tím, že ozbrojenci zatarasili silnici již v pátek večer. "Dotklo se to všech cestujících, kteří se vraceli do Evropy," dodal.

Situace byla podle jeho informací vyřešena přes noc, český autobus se však dostal do kontaktu s beduíny dopoledne. "Z Marsa Alam už se odlétá," prohlásil Kolář.

Letovisko Marsa Alam neleží na území, kde k únosům tradičně dochází, tedy na Sinajském poloostrově, nýbrž na jihovýchodě země na pobřeží Rudého moře asi 250 kilometrů jižně Hurghady. Nachází se tam mezinárodní letiště, což z bývalé rybářské vesničky činí oblíbenou a dobře přístupnou turistickou destinaci.

Beduíni unášením turistů tlačí na vládu

Ministerstvo zahraničí před nedávnem vydalo varování před cestami na Sinajský poloostrov a na další místa Egypta v souvislosti s bezpečnostní situací v zemi po pádu režimu prezidenta Husního Mubaraka. Vysloužilo si tím kritiku cestovních kanceláří, které mají za to, že varování je přehnané a v turistických letoviscích zvýšené riziko nehrozí.

Beduíni si často podobnými prostředky vynucují ústupky na káhirské vládě. V poslední době na Sinaji zajali například dvě americké turistky nebo dvě brazilské dívky. V březnu také obklíčili mezinárodní základnu, na níž byl v tu chvíli český voják. [celá zpráva]

Beduíni v naprosté většině případů rukojmí propustí, jakmile úřady kývnou na jejich požadavky. Potomci arabských kočovných kmenů mají pocit, že je Káhira soustavně diskriminuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám