Hlavní obsah

Velitel afghánské policie přeběhl k Tálibánu i s 13 svými muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Policejní velitel na západě Afghánistánu v provincii Bala Balak přeběhl k Tálibánu se třinácti mladšími policisty. Jde o největší známý přechod policistů ke vzbouřencům, uvedla BBC. Policisté s sebou vzali těžké zbraně, vysílačky. Odjeli v amerických vozidel humvee, které afghánské policii dodaly USA.

Článek

Mirvais velel policii v oblasti provincie Farah, kde měl silné zázemí Tálibán, ale podařilo se jej vytlačit. Vzbouřenci se však přeskupili.

Sedm policistů, kteří s ním nechtěli přejít, otrávil. Není jasné, zda zemřeli, nebo byli pouze omámeni.

Pak všichni odjeli ve dvou humvee a dalších policejních vozidlech, do nichž naložili raketové granátomety, kulomety a vysílačky. Podle úřadů tak výrazně posílí Tálibán v oblasti.

„Mirvais a jeho policisté se přidali ke sboru asi před dvěma a půl lety. Mirvais po nějakou dobu bojoval se vzbouřenci v oblasti,“ řekl BBC představitel afghánské tajné služby v oblasti a dodal: „Dlouho před zběhnutím musel podávat klíčové zpravodajské informace vzbouřencům.“

Dlouho byl ve Farahu u Íránských hranic klid, ale v posledních měsících je tam Tálibán aktivnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám