Hlavní obsah

Jižní Korea chce lovit velryby jako Japonsko

Soul

Jižní Korea oznámila ve čtvrtek, že vůbec poprvé plánuje lovit velryby pro vědecký výzkum. Jihokorejské ministerstvo pro rybolov o záměru informovalo tento týden při zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v Panamě, napsala agentura AP. Později Soul hodlá upřesnit, kolik velryb by chtěl zabít a kdy.

Článek

Jižní Korea míní lovit plejtváka malého (Balaenoptera acutorostrata), který podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) patří mezi ohrožené druhy.

Zástupci Jižní Koreje během velmi vzrušené diskuse zdůraznili, že nepotřebují souhlas ze zahraničí. Austrálie a Nový Zéland vzápětí vyjádřily obavy, že se Jižní Korea chystá - stejně jako Japonsko - vědeckého výzkumu využívat jako zástěrky pro komerční lov velryb. Australská premiérka Julia Gillardová uvedla, že bude proti jihokorejskému záměru bojovat.

Korea lov hájí

Jižní Korea se odvolává na skutečnost, že lov velryb je v zemi dlouhodobou kulturní tradicí. Navíc tvrdí, že si její rybáři stěžují, že rozrůstající se velrybí populace decimuje zásoby ryb, což je tvrzení, které IWC označila za vědecky nepodložené. Velryby se živí planktonem.

Jako velryby jsou ale často označováni i ozubení kytovců, zvláště pak velké druhy, jako je kosatka dravá, kulohlavec černý, běluha, narval a  vorvaň.

Ekologičtí aktivisté dlouhodobě odmítají termín "vědecký lov velryb" jako chatrnou zástěrku pro komerční lov. "Je to absolutní šok, co se na zasedání IWC odehrálo, a je to naprostá hanba, protože tvrdit, že lov velryb se odehrává ve jménu vědy, je jednoduše špatné," řekl australské televizi James Lorenz z hnutí Greenpeace. "Je to jenom komerční lov v jiné formě."

Lov velryb pro komerční účely je ve světě od roku 1986 zakázán moratoriem IWC. Japonsku ale byla udělena výjimka, která místním rybářům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Loví se v japonských pobřežních vodách a ve vodách Antarktidy. Maso usmrcených zvířat se v Japonsku prodává na jídlo. Maso z nich se ale objevilo i v prodeji v Jižní Koreji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám