Hlavní obsah

Britskou novinářku dav vysvlékl do naha a osahával

– Káhira
Novinky, rei

Mladá britská novinářka se v egyptském hlavním městě Káhiře minulou neděli stala obětí napadení davem mužů, napsala na svém blogu. Jednadvacetiletou Natashu Smithovou dav na ulici v době vyhlášení jména prvního demokraticky zvoleného prezidenta vysvlékl a násilně osahával. Ženu zachránili její spolupracovníci.

Foto: natashajsmith.wordpress.com

Natasha Smithová

Článek

Smithová paradoxně přijela do Egypta točit dokument o ženských právech a jejich zneužívání v Egyptě. V době, kdy byla napadena, ale nepracovala. Do centra města k náměstí Tahrír ji táhlo vzrušení, které pocítila celá země po vyhlášení výsledků prvních demokratických prezidentských voleb.

Volební komise vyhlásila, že zvítězil zástupce do loňského roku zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Mursí.

Prosím, bože, zastav to

Smithová popsala, jak v neděli natáčela v blízkosti centrálního náměstí doprovázená dvěma muži zajišťujícími její bezpečnost v „atmosféře radosti, vzrušení a štěstí“.

„Ženy, děti, otcové se smáli, mávali a jásali na kameru. Křičeli: ‘Vítejte v Egyptě. Vítejte.‘ Nebe ozářily ohňostroje, byla to pohnutá a nezapomenutelná scéna,“ popsala Smithová na svém internetovém blogu po předčasném návratu domů.

Když dav zhoustl, rozhodla se, že se náměstí vyhne. Kameru uložila do svého batohu.

Ti muži, stovky mužů, se proměnili z lidí ve zvířata.

„Ve vteřině ale bylo všechno jinak. Muži po mně chmatali, ale nějak jinak. Byla jsem vlečena od svého přítele s narůstající silou a agresí. Křičela jsem. Už jsem věděla, co se děje, ale byla jsem bezmocná. Nemohla jsem věřit, že jsem se do té situace dostala,“ popsala Smithová a dodala: „Stovky mužů mě táhly pryč. Kopali do mě, křičeli. Dotlačili mě k takové malé plošině, shrbila jsem se připravená ochránit kameru, ale k ničemu to nebylo, hned mi ji vzali. Strhli mi ruksak, bylo tam tak plno, že jsem to ani necítila.“

„Muži mi začali trhat šaty z těla. Byla jsem vysvlečena do naha. Jejich nenasytný hlad po tom ublížit mi rostl. Ti muži, stovky mužů, se proměnili z lidí ve zvířata. Roztáhli mi údy a pohazovali mě dokola. Škrábali a mačkali mi prsa a cpali své prsty do mě všemi způsoby. Tolik mužů. Viděla jsem jen chlípné obličeje, další a další.“

„Byla jsem bosá, protože mi ukradli i moje nové boty. Každou sekundu na mě doráželi, nahou mě táhli po špinavé zemi. Tahali mě za blond vlasy - znak mojí odlišné identity“.

„Prosím, bože, prosím, zastav to,“ říkala si. Smithové došlo, že ji zřejmě dav považoval za špiónku. Armáda po loňském svržení prezidenta Husního Mubáraka Egypťany varovala, že v zemi zesílili cizí agenti svoji činnost.

Dav se dobýval i do stanu

Nakonec přijela sanitka a její posádka ji rychle naložila dovnitř a odvezla do zdravotnického stanu. Dav se dobýval i do něj, ale pracovníci uvnitř ho zatarasili židlemi. Stan opouštěla v doprovodu neznámého Egypťana v převlečení v mužských šatech.

Smithová není první západní novinářka napadená davem v Egyptě. Během loňských nepokojů zaútočil dav na reportérku americké televize CBS News Laru Loganovou. Novinářka uvedla, že ji „dav rukama znásilnil“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám