Hlavní obsah

Čínská ponorka pokořila hloubku sedmi kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínská ponorka s lidskou posádkou v neděli vytvořila nový národní rekord, když se potopila pod hranici 7000 metrů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na čínské státní sdělovací prostředky, podle nichž jde o další důkaz sílící technologické vyspělosti asijského giganta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ponorka s posádkou se ponořila do hloubky přes 7000 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Ponorka Ťiao-lung pojmenovaná podle draka z čínské mytologie se s tříčlennou posádkou potopila do hloubky 7015 metrů v Mariánském příkopu v západní části Tichého oceánu při svém čtvrtém ponoru v této oblasti, do které připlula začátkem června. Podle expertů je sedmikilometrová hloubka na hranici konstrukce ponorky.

Už 19. června ponorka dosáhla hloubky 6908 metrů, tehdy ale sedmikilometrovou hloubku ještě nepokořila, i když to bylo od počátku cílem. Starší pokusy zmařily technické problémy s únikem hydraulické kapaliny a s komunikací, uvedla agentura Bloomberg.

Čína hodlá ponorku využívat k vědeckému výzkumu, jako je sbírání vzorků podmořského života a budoucí rozvoj využití mořských nerostných zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Čínská ponorka Ťiao-lung

Ponor se uskutečnil ve stejný den, kdy čínští kosmonauti úspěšně manuálně připojili vesmírnou loď Šen-čou 9 k experimentálnímu modulu Tchien-kung 1. Loď s tříčlennou posádkou se s modulem poprvé spojila v pondělí, tehdy byl ale manévr řízen na dálku z Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám