Hlavní obsah

Indická policie zachránila přes sto zotročených dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Sto osm dětí zachránila ve čtvrtek indická police při několika raziích v textilních továrnách ve státě Maháratštra na západě země. Sto dětí bylo mladších čtrnácti let, zbylé mezi 14 a 16 lety. Mnohé děti musely pracovat 16 až 20 hodin denně. Policie zasáhla na základě informací od organizací na ochranu práv dětí, uvedla agentura Reuters.

Indická policie zachránila 108 dětí, které nelegálně pracovaly v textilní továrně Video: Novinky/Reuters

 
Článek

„Provedli jsme razii v továrně a zatkli 25 lidí včetně jejího majitele. Zachránili jsme 108 dětí,“ uvedl Vasant Dhoble z oddělení policie pro sociální otázky.

„Děti, které tam pracovaly, pocházely z Biháru, Uttarpradéše a Nepálu a k práci byly nuceny. Budeme vyšetřovat, kdo je k tam k práci donutil," dodal Dhoble.

Odhaduje se, že v Indii pracuje asi 60 miliónů dětí, mnohé na skrytých místech, aby o nich úřady nevěděly, buď doma, nebo v podzemních továrnách. Nutí je k tomu bída s nouzí. V zemi je dětská práce zakázána, mnohdy ale 14 až 15 hodin denně pracují i pětileté děti, v tvrdých a často nebezpečných podmínkách.

Běžně ale děti pracují v restauracích a nebo uklízejí v domácnostech, což je zakázáno od roku 2006. Z 1680 případů, které se dostaly k soudu, neskončil ani jeden odsouzením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám