Hlavní obsah

Daruj ledvinu, kup si iPad. Na černém trhu se provádí tisíce transplantací

Novinky, pst

Zdravotnictví je nejen oficiálně obrovským byznysem, nedostatek orgánů vhodných pro transplantace vytvořil i masivní černý trh. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se za rok provede kolem 10 000 ilegálních transplantací ledvin, tedy více než jedna každou hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Transplantace ledviny. Ilustrační foto

Článek

Pacienti, kteří potřebují výměnu selhávajícího orgánu, míří především do Číny, Pákistánu a Indie, kde za transplantaci zaplatí až 200 000 dolarů (asi čtyři milióny korun). Poptávka podle WHO stoupá úměrně k rostoucímu počtu nemocných s cukrovkou a dalšími chorobami.

Ceníky těchto operací byly potvrzeny v souvislosti se zatčením desetičlenného gangu překupníků a chirurgů v Izraeli, kteří byli součástí větší mezinárodní sítě. Další ilegální sítě byly odhaleny i v Indii a Pákistánu.

Britskému listu Guardian se také podařilo kontaktovat zprostředkovatele v Číně, který nabízel své služby pod sloganem "Darujte ledvinu, kupte si nový iPad!". Za ledvinu nabízel 2500 liber (asi 80 000 korun) s tím, že operace může proběhnout během deseti dnů.

Poptávka je desetkrát vyšší

WHO upozorňuje, že obchod s lidskými orgány podkopává základy lidství, a to kvůli obrovským ziskům, které těží z propastných rozdílů mezi bohatými a chudými ve světě. Ilegální obchod s transplantáty sice zaznamenal pokles na úroveň let 2006 až 2007, ale v současnosti znovu vykazuje známky oživení a možného růstu.

Doktor Luc Noel, který v rámci WHO vede skupinu monitorující černý obchod se zdravím, tvrdí, že vše komplikuje nedostatečné prosazování zákonů či neexistence právních norem, které by zakazovaly vykupování orgánů.

Podle Noela je 75 procent černého obchodu zaměřeno na ledviny. Jde o párový orgán, který chudí lidé ve vidině zisku jsou ochotni obětovat. Poptávka po nich je vzhledem k četnosti případů cukrovky také vyšší.

Ačkoli podle WHO bylo v roce 2010 legálně i nelegálně transplantováno celosvětově 106 879 orgánů v 95 členských zemích (více než dvě třetiny z toho byly ledviny), pokrylo to celosvětovou poptávku jen z deseti procent. Podíl nelegálně získaných orgánů se odhaduje na jednu desetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám