Hlavní obsah

Vědce děsí nové obohacování uranu laserem, levná cesta k atomové zbrani

Právo, nek

Fyzikové jsou krajně znepokojeni nad existencí nové, zatím přísně utajované metody obohacování uranu. Ta je na rozdíl od dvou dosavadních způsobů technicky i finančně mnohem dostupnější, a tím i možnost výroby atomové bomby. Napsal to německý list Die Welt s tím, že třetí metodu, pojmenovanou Silex, vyvinuli australští vědci a že se při ní používá laser.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odborníci tvrdí, že nová technologie je navíc až šestnáctkrát účinnější. Americká firma Global Laser Enrichment mezitím plánuje ve Wilmingtonu ve státě Severní Karolína výstavbu prvního zařízení na světě, kde by bylo možné obohacovat uran novou metodou pro komerční účely. Příslušné úřady k tomu zatím nedaly povolení, čeká se však ještě letos.

Zmíněná firma si spočítala, že výstavba takového zařízení ji vyjde o 75 procent levněji než kapacitně srovnatelná centrifuga. Také samotný proces obohacování uranu metodou Silex je asi o polovinu úspornější.

Kromě podstatně nižších nákladů spočívá ale nebezpečí zneužití nové metody v tom, že odhalení takových zařízení špionážními satelity by bylo obtížnější než u centrifug.

„Rizika spojená s technologií Silex je nutné důkladně prozkoumat,“ prohlásil prezident Německého sdružení fyziků, profesor Wolfgang Sander.

„Za všech okolností je nezbytné zabránit jejímu nekontrolovanému rozšíření,“ zdůraznil.

Jak rostl jaderný klub
1945USA
1949SSSR (Rusko)
1952Británie
1960Francie
1964Čína
1974Indie
1998Pákistán
1985Izrael – nepřiznává, ani nepopírá
2006KLDR – odstoupila od smlouvy
?Írán – popírá realizační fázi

Reklama

Výběr článků

Načítám