Hlavní obsah

Lavina v Kašmíru zavalila 117 vojáků, zřejmě nikdo nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Celkem 117 pákistánských vojáků zavalila lavina na základně v Kašmíru. Spadla na východě v pohoří Karákoram u ledovce Siačen, který leží ve výšce 5400 až 6600 metrů nad mořem. V horách nyní probíhá záchranná operace. Z laviny už bylo vyproštěno několik těl. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by některý z vojáků přežil.

Foto: ČTK/AP

Pohoří na indicko-pákistánské hranici, kde se zřítila lavina.

Článek

"V šest hodin ráno (3:00 SELČ)  lavina zasáhla základnu. Je tam uvězněno asi 100 vojáků a zaměstnanců," řekl mluvčí pákistánské armády generálmajor Athar Abbás."Je to obrovská lavina," upřesnil mluvčí a dodal: "(Vojáci) jsou pod ní, ale neztrácíme naději. Záchranné práce pokračují, držíme jim palce."

Půl dne po tragédii nic nenasvědčuje tomu, že by někdo ze 117 vojáků na základně přežil. Mluvčí půl dne po tragédii uvedl, že s žádným z pohřešovaných se nepodařilo navázat komunikaci. Dodal ale, že neztrácí naději: "Zatím je příliš brzo říci, kolik jich přežilo."

Armáda uvedla, že prioritou je záchrana životů. Nasadila proto vrtulníky i psy a další vojáky. Počet zasypaných je zvlášť vysoký, protože v oblasti se aktuálně nečekala žádná lavina. Normálně bývá kvůli lavinovému nebezpečí na předsunutých postech v horách jen deset až dvacet vojáků. Jde proto zřejmě o vůbec největší podobnou tragédii. V roce 2010 lavina zasypala a zabila 24 vojáků.

Zasypána byla základna v hlubokém údolí 

Základna praporu je v Gajarí v severní části konfliktní oblasti Kašmíru, o kterou vedou dlouholetý spor Indie a Pákistán. Obě země proto mají v horách své vojenské jednotky. Oblast je nejvyšším místem, kde se kdy vedla válka. Boje probíhaly ve výšce 6700 metrů.

Základna v Gajarí je hlavní branou, jíž proudí dodávky potravin a materiálu na další odlehlejší a menší základny. Leží v hlubokém údolí mezi dvěma strmými horami, na místě je také vojenská nemocnice. "Nedokážu si představit, jak se na tohle místo mohla lavina dostat," řekl agentuře AP voják, který na základně sloužil v roce 2003.

Kašmír je od vyhlášení samostatnosti Indie a Pákistánu v roce 1947 rozdělen mezi obě země. Už o něj svedly několik bojů. V Kašmíru také působí islámští teroristé, kteří chtějí odtrhnout indickou část od zbytku Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám