Hlavní obsah

Kazašské muslimy pobouřila vodka se silou Alláha

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana

Muslimy v Kazachstánu pobouřila vodka Bajtěrěk, která měla na etiketě napsáno Alláhovy síly je dost pro každého. Islám zakazuje pití alkoholu. Ke klidu nakonec museli vyzývat duchovní. Snažili se zabránit nepředloženým akcím, uvedlo Rádio Svoboda.

Foto: Profimedia.cz

Věž Bajtěrěk v kazašské Astaně

Článek

„Vyzývám všechny muslimy v Kazachstánu, aby zůstali klidní a nedávali najevo své emoce ohledně nápisu na láhvi,“ uvedl imám Abdilmulatip Daurenbekov z oblasti Aktobe na severozápadě země, kde sídlí palírna. „Náš Prorok sám odpouští i těm, kteří říkají, že Bůh neexistuje,“ dodal ještě.

Společnost GEOM vyrábějící inkriminovanou vodku, se už omluvila a slíbila, že výrobek stáhne z distribuce. To ale asi nebude potřeba, jakmile skandál propukl, láhve mizely z pultu rychleji než obvykle.

Výrobce dodal, že láhev byla navržena v Rusku a že nevěděl, co na ní je napsáno, protože to bylo v arabštině. Vodka nesla název po symbolu moderního Kazachstánu, jímž je věž Bajtěrěk.

Přestože je Kazachstán převážně muslimská země, pije se v ní. Přičítá se to vlivu Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám