Hlavní obsah

Nepřetržitý týdenní déšť vytvořil na čínské řece šestimetrové vlny

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaj-ning

Ve východočínské provincii Če-ťiang po více než dvou měsících přestalo pršet. Poslední týden byl přitom déšť nepřetržitý. Na řece Čchien-tchang se tak kvůli velkému množství vody začaly tvořit až šestimetrové vlny, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na řece Čchien-tchang se udělaly vlivem silných dešťů vlny jako na mořiVideo: Reuters

 
Článek

V provincii napršelo podle místního Úřadu pro kontrolu povodní a sucha k 5. březnu v průměru 302 milimetrů srážek, což je o 60 procent více, než v letech minulých. Déšť přitom propukl na Nový rok, 6. ledna jeden den nepršelo, o den později ale opět začalo. Za poslední týden se voda z nebes valila nepřetržitě.

Na řece Čchien-tchang ve městě Chaj-ning se začaly dělat pěti až šestimetrové vlny, které se tam normálně tvoří až v září. „Přílivové vlny byly velmi silné, dorazily až ke mně, když jsem stál na břehu. Myslím, že to je výsledek současných povětrnostních podmínek. Srážky zvedly hladinu řeky na horním toku a pak se to rozšířilo dál,“ řekl místní rybář.

Ve všech deseti velkokapacitních zásobnících, i 45 středních a menších, úřady zaznamenaly extra vysokou hladinu vody, a už proto začaly s jejich upouštěním. Od 6. března rovněž uzavřely řeku pro říční dopravu. Do kdy uzavírka potrvá, se zatím neví.

Podle meteorologů by měla být neděle a pondělí bez srážek, koncem týdne ale začne opět pršet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám