Hlavní obsah

Piloti afghánského letectva v letadlech pašovali drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kábul

Někteří piloti afghánského letectva zřejmě využívali své letouny k dopravě drog do různých částí země. Případ začala vyšetřovat americká armáda, která řídí výcvik afghánských vzdušných sil, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na případ podle Reuters upozornily "důvěryhodné zdroje" z řad afghánských bezpečnostních sil, o podezření ale mluvili i příslušníci mezinárodních jednotek v Afghánistánu spolupracující s afghánským letectvem. Piloti kromě drog údajně využívali svá letadla i k obchodování se zbraněmi.

Podle deníku The Wall Street Journal byl do přepravy nelegálního zboží pravděpodobně zapojen i důstojník afghánského letectva, který loni na základně v Kábulu zabil osm amerických vojáků.

Na vybudování afghánských vzdušných sil se finančně největší měrou podílely Spojené státy. Američané financují i budování ostatních složek afghánské armády a v minulém fiskálním roce, který skončil v září 2011, na výcvik a vybavení afghánských sil vydaly rekordních 12 miliard dolarů (225 miliard korun). V současném fiskálním roce, který skončí 30. září, by to mělo být 11 miliard dolarů.
V Afghánistánu se vyrábí asi 90 procent veškerého světového opia. Západní představitelé tvrdí, že značně rozšířená výroba drog a obchod s nimi brání hospodářskému rozvoji země.

Reklama

Výběr článků

Načítám