Hlavní obsah

V Nigérii vysvobodil gang na motorkách na 120 vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abudža

Ve střední Nigérii osvobodil ozbrojený gang nejméně 118 lidí z věznice Koton-Karifi. AP to potvrdila Hadidža Aminová z Nigerijské vězeňské služby s tím, že věznice ve státě Kogi byla napadena ve středu večer. Podle ní byli osvobozeni především lidé ve vazbě.

Foto: ČTK

Muž zraněný při útoku (ilustrační foto)

Článek

Uvedla, že útok velké ozbrojené skupiny začal kolem sedmé večer a trval půl hodiny. „Poté, co odpálili bombu u brány, okamžitě pronikli do vězení, občas stříleli, aby odehnali vězeňskou službu,“ popsal útok jeden ze svědků. Jeden strážce byl zabit hned u brány.

Podle nejmenovaného policisty útočila asi dvacetičlenná skupina motorkářů. Osvobodila zřejmě 118 vězňů, zatím se neví, kolik jich přesně ve věznici bylo.

Není jasné, zda jde o akci islamistů

Aminová vyloučila, že by za útokem stála sekta Boko Haram, která od Vánoc podnikla v zemi několik sektářsky motivovaných útoků a zabila 286 osob. Podle ní šlo zřejmě o gangstery, jejichž komplicové čekali ve věznici na soud.

Ve vězení jsou drženi ve vazbě lupiči a únosci, žádající výkupné. Není známo, zda tam byli i členové Boko Haram. Věznice leží jižně od Abudži v křesťanské části země. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Naopak list Wall Street Journal, který uvádí 119 uprchlých, ale tvrdí s odvoláním na mluvčího prezidenta Goodlucka Jonathana, že za akcí zřejmě stojí právě Boko Haram. Akce prý nese její rukopis a zřejmě se pokusila osvobodit dva své vůdce.

Boko Haram v roce 2010 osvobodila z jiné věznice 700 lidí.

Minulý měsíc tato radikální skupina osvobodila několik svých zadržených členů z policejní stanice ve městě Kano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám