Hlavní obsah

V Egyptě explodovalo plynové potrubí. Plameny šlehaly desítky metrů vysoko

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

al-Arish

Plynové potrubí vedoucí mezi Egyptem a Izraelem v noci na neděli explodovalo, plameny šlehaly několik desítek metrů vysoko. Podle egyptské státní televize se pravděpodobně nejednalo o nehodu, ale o cílený útok. Plynovod, který mimo jiné dodává plyn i do Jordánska, byl od svržení prezidenta Husní Mubaraka poškozen již nejméně 12krát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze plynu v EgyptěVideo: Reuters

 
Článek

Exploze byla v oblasti Massaeed, západně od Středozemního moře, a to nedaleko města al-Arish. Místní obyvatelé potvrdili, že plameny byly vidět dokonce i z jejich města. Na místo okamžitě vyrazily vozy bezpečnostních sborů.

"Uslyšeli jsme ránu a poté v dálce uviděli mohutné plameny. Hned jsme tam vyrazili," řekl jeden z místních obyvatel.

Otázkou teď je, jak dlouho bude plynovod odstaven. V minulých případech byly odstávky v řádech týdnů.

Hlavní představitelé Egypta už v listopadu avizovali, že zpřísní bezpečnostní opatření podél plynovodů. Nainstalovány mají být bezpečnostní a poplašná zařízení. Dokonce mají být rekrutovány hlídky z řad beduínských kmenů v oblasti. Ti si dlouhodobě stěžují na fakt, že je podle jejich slov stát zanedbává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám