Hlavní obsah

Bouřící sopka na Ostrovech koření vyhnala tisíce obyvatel z domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erupce indonéské sopky Gamalama vyvolala paniku mezi obyvateli ostrova Ternate. Kvůli výronům žhavé lávy a tunám sopečného prachu v ovzduší opustily ve spěchu tisíce lidí v pondělí své domovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indonésii vybuchla sopka GamalamaVideo: Reuters

 
Článek

Zatím nejsou žádné zprávy o obětích, ale situace je nepřehledná. Vulkán vysoký 1715 metrů se probudil už v neděli. Proudy lávy z neděle na pondělí ochladil hustý déšť a  navíc způsobil přívalové záplavy, které zkomplikovaly dopravu,

Úřady snížily sice mezitím stupeň ohrožení na druhý nejvyšší, ale zároveň nařídily uzavření místního letiště. Někteří obyvatelé se přes trvající hrozbu začali vracet do svých domovů.

Sopka se nachází na jednom z někdejších Ostrovů koření a na jejím úpatí našli evropští mořeplavci porost hřebíčkovce vonného, jehož sušená poupata se jako hřebíček hojně využívají při pečení i vaření. Proto se zde před stoletími usadili nejprve Portugalci a po nich Holanďané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám