Hlavní obsah

Klinika v Číně používala staré jehly, lidé se nakazili žloutenkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejméně 19 lidí včetně šesti dětí se v Číně nakazilo žloutenkou typu C. Podezření na nákazu však mají zdravotnické úřady u více než 150 osob. Žloutenku zřejmě šířila klinika v provincii Che-nan opakovaným používáním jehel, uvedla čínská média.

Foto: Profimedia.cz

Žloutenkou typu C se nakazilo i nejméně šest dětí.

Článek

Nákazu evidují i v sousední provincii An-chuej. Právě zde žije i šest nakažených dětí ve věku dva až šest let.

Klinika ve městě Che-fej přiznala praxi používání starých jehel, není však ještě definitivně potvrzeno, že se infekce šířila odtud. Spousta lidí na kliniku jezdila kvůli nižším cenám a rychlé péči. Zmíněné zařízené zatím zůstává otevřené.

Podobný případ zaznamenaly úřady v An-chueji před dvěma lety. Tehdy se žloutenkou typu C kvůli nedůsledné péči nakazilo 19 pacientů na dialýze.

Žloutenka typu C neboli virový zánět jater může dlouho probíhat skrytě a pacient pociťuje pouze nespecifické příznaky, jako jsou únava, ztráta chuti k jídlu či pocit napětí v pravém podžebří a trávicí obtíže. Žlutavé zabarvení kůže se nemusí vůbec objevit.
Neléčený chronický virový zánět jater může skončit jaterní cirhózou nebo rakovinou jater.
Proti žloutence typu C neexistuje preventivní očkování, dá se ovšem účinně léčit.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám