Hlavní obsah

Vládní úředník se demonstrativně napil z nádrže ve Fukušimě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Svérázně se pokusil odrazit vlnu kritiky o váznoucích záchranných pracích v okolí poškozené jaderné elektrárny Fukušima parlamentní sekretář japonské vlády Jasuhiro Sonoda. Aby dokázal, že práce na dekontaminaci postupují, napil se v pondělí přímo z nádrže v jednom z reaktorů.

Článek

Sonoda byl na záběrech televize viditelně nervózní, když vypil sklenici vody nabranou přímo v reaktoru, uvedla agentura AFP. Prohlásil při tom, že voda byla dekontaminována. „Vím, že pití vody ještě nepotvrzuje bezpečnost, nejlepším způsobem je předložit fakta,“ poznamenal.

Později dodal, že se rozhodl napít přímo ve Fukušimě, protože po něm novináři opakovaně žádali důkaz, že je okolí elektrárny bezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Jasuhiro Sonoda pije ve fukušimském reaktoru dekontaminovanou vodu.

Radioaktivita unikla do okolí Fukušimy v důsledku tavení paliva ve třech jejích reaktorech po zemětřesení a tsunami z 11. března. Celkem byly poškozeny čtyři z šesti elektrárenských bloků. Desetitisíce lidí z oblasti se stále nemohou vrátit domů, zákaz vstupu platí v okruhu 20 kilometrů.

Vládní komise nově uvedla, že odstraňování škod a odstavování elektrárny může trvat přes 30 let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám