Hlavní obsah

V Libyi dopadli Kaddáfího mluvčího, byl převlečen za ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta

Libyjští povstalci v Syrtě dopadli Músu Ibrahíma, mluvčího svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. S odkazem na jejich vládu to ve čtvrtek oznámila agentura AFP. Ibrahím se pokoušel uprchnout v převlečení za ženu.

Foto: Profimedia.cz

Kaddáfího mluvčí Músá Ibrahím

Článek

Rebelové ve čtvrtek pokračovali ve své ofenzívě proti přístavnímu městu, jedné z posledních bašt Kaddáfího tábora. Dobyli místní letiště a jsou asi dva kilometry od centra města.

Bojovalo se i ve Baní Valídu, kde povstalci pod palbou Kaddáfího vojáků požádali  o vzdušnou podporu NATO.

Mezitím pokračuje pátrání po Kaddáfím, nově se spekuluje, že se skrývá v Ghadámisu. Je to už měsíc, co povstalci dobyli hlavní Kaddáfího tripoliské sídlo.

Ve čtvrtek také Interpol zvýšil prioritu zatykače jednoho z Kaddáfího synů, Saadího. Ten utekl s některými armádními veliteli do Nigeru. Interpol ho chce zatknout kvůli násilnému vyvlastňování a zastrašování, jehož se měl dopouštět, když stál v čele libyjské fotbalové federace. Navíc je obviněn, že se jakožto armádní velitel podílel na násilí na civilistech během povstání.

Niger po oznámení Interpolu odpověděl, že Kaddáfího mladšího nevydá.

Reklama

Výběr článků

Načítám