Hlavní obsah

Libyjští rebelové vstoupili do Syrty. Podřezávají lidem hrdla, tvrdí svědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjským vzbouřencům se podařilo poprvé proniknout do poslední bašty režimu Muammara Kaddáfího, do jeho rodiště Syrty. Po třídenních bojích se jim podle BBC podařil průlom na východě města a podle AFP po nočních bojích už ovládají i přístav. Podle obyvatel ale některým místním podřezávají hrdla, ti proto v panice prchají. Utekly jich nejméně dva tisíce.

Foto: Anis Mili, Reuters

Odpůrci Kaddáfího se přesouvají k Syrtě

Článek

„Od rána jsme zasypávali Kaddáfího síly neustálou střelbou z těžkých děl, tanků a protiletadlových děl,“ řekl v pondělí velitel Muhammad Saddík „Čelíme velkému odporu, a to je důvod, proč používáme těžké dělostřelectvo a nepošleme teď pěchotu,“ dodal.

Nakonec se ale podařilo zlikvidovat Kaddáfího jednotku střílející z raketometů Grad a postoupit z východu na předměstí. Na západě však byli rebelové po dvoudenní snaze o průlom na frontě odraženi, i když se v sobotu na chvíli přiblížili k centru. Po víkendu řekli, že se stahují, aby umožnili obyvatelům odejít.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Odpůrci Kaddáfího postupují k hořící Syrtě.

Kvůli trvajícím bojům vyjádřila OSN obavy ze zhoršující se humanitární situace. Ze Syrty prchá proud civilistů, což se v Tripolisu nedělo. Mnozí byli vyděšeni, protože prý viděli, jak rebelové podřezávají hrdla obyvatelům města a báli se, že by je to mohlo potkat taky. Uvedl to reportér BBC Alastair Leithead, který s uprchlíky mluvil. Město urputně bránili Kaddáfího věrní.

Strach z etnických čistek

Obavy nemusejí být neoprávněné, jak ukazuje případ města Tawurgha, jehož obyvatelé převážně černé pleti na rozdíl od blízké Misuráty zůstali Kaddáfímu věrní. Po jeho pádu raději uprchli, protože se báli kolektivní pomsty.

Reportérovi listu Los Angeles Times jeho průvodce abú Alám, který patřil k bojovníkům z Misuráty, řekl: "Lidé z Tawurghy si mysleli, že mohou zabít všechny Misuráťany." Významně si přejel prstem po krku. "Ale podívejte se, kdo je nyní nahoře," dodal. Jeden z obyvatel, který nyní skončil v Tripolisu, řekl: "Kdy se budeme moci vrátit? Nikomu jsme nic neudělali."

Podobně tomu bylo ve Zlitánu, kteří také bránili obyvatelé černé pleti. Válka jen dlouholetou nevraživost oživila.

Vzhledem k tomu, že Libye je kmenově rozdělená, jsou podle korespondentů BBC lidé, kteří neodešli ze Syrty, ve vzrůstajícím nebezpečí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Doposud boje probíhaly na dálku, město bylo ostřelováno a bombardováno. Také jeho obránci po útočnících stříleli z raketometů Grad a tanků.

Syrta a Bání Valíd, ležící asi 250 kilometrů západněji na prahu pouště, jsou poslední dvě velká města, která ovládají Kaddáfího věrní poté, co padla Sabhá a pouštní města u Džufry. Podle velitele vzbouřenců ale finální boj o Syrtu proběhne během dvou dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám