Hlavní obsah

Čínský zákon bude legitimizovat mizení lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Navrhované změny v čínském trestním zákoníku budou znamenat legitimizování praxe mizení lidí, která se dosud uplatňovala v případě významných disidentů. Upozorňuje na to list Legal Daily, který uvedl, že změny čínského trestního zákona umožní policii držet podezřelé mimo vazební středisko, pokud půjde o velké kauzy týkající se státní bezpečnosti nebo korupce.

Článek

Joshua Rosenzweig, nezávislý badatel lidských práv v Hongkongu, řekl, že tento krok zlegalizuje mizení lidí, jako je nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po. Liou byl odvezen na neznámé místo šest měsíců před tím, než byl formálně zadržen v červnu 2009.

K čerstvějším případům patří prominentní umělec Aj Wej-wej, který byl držen tři měsíce na neznámém místě mimo Peking. Věznění udělalo z Aj Wej-weje nejznámější oběť policejní razie proti disidentům v Číně, která začala v únoru. Během těchto represí zmizely nebo byly zadrženy desítky čínských právníků, aktivistů a dalších lidí.

Navrhované změny zákona se vztahují k čínskému zákonu o "pobytu pod dohledem", což je forma domácího vězení, která se používá, když se oficiální vazba nejeví jako vhodná. Jde o případy podezřelých, kteří trpí vážnými nemocemi, nemohou se sami o sebe postarat, nebo o těhotné či kojící ženy.

Ale policie může držet osoby podezřelé z ohrožování bezpečnosti státu, terorismu nebo korupce mimo jejich domov, pokud by jejich pobyt doma "bránil vyšetřování", vysvětluje list. Policie ale k tomu musí mít povolení prokurátora.

Příbuzní informace nedostanou

Podle nové právní úpravy policie nebude muset v takových situacích oznamovat rodinám, že jejich člen je podezřelý z ohrožování státní bezpečnosti nebo terorismu, pokud by to mohlo ohrozit vyšetřování.

"Dali si sami tuto mimořádnou pravomoc. Policie si legitimizovala to, co dělala i doposud a za co byla kritizována," řekl Rosenzweig, který se při výzkumu zaměřuje na čínské trestní právo a politické vězně. "Když příště někdo zmizí, jako zmizel Liou Siao-po a Aj Wej-wej, mohou říci: postupovali jsme podle zákona," řekl. Nynější zákon umožňuje držet někoho doma pod dohledem až šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám