Hlavní obsah

Ropná skvrna u pobřeží Číny je osmkrát větší než Praha

Novinky, rei
Peking

Ropná skvrna o rozloze více než osmkrát větší než Praha ohrožuje východní pobřeží Číny. Ropa už znečistila dvě pláže v provinciích Che-pej a Liao-ning. Úřady o rozsáhlé havárii několik týdnů mlčely.

Článek

Ropa unikla opakovaně z největšího čínského ropného pole mimo pevninu Pcheng-laj v Pochajském zálivu. První úniky od plošin B a C se udály už v červnu, další minulý týden.

Média o záležitosti informovala minulý pátek, i když státní úřad o něm na svých internetových stránkách psal již počátkem týdne. Podle agentury AFP ovšem úřady rozsah havárie několik týdnů tajily.

Vládní údaje z minulého týdne udávaly, že se ropná skvrna rozprostírá na 4250 kilometrech čtverečních, tedy území 8,5krát větším než Praha. Původně přitom bylo hlášeno, že došlo ke znečištění „pouze“ 840 kilometrů čtverečních.

Ropa znečistila pláže

Ve středu ropa dorazila k pobřeží a znečistila dvě pláže, a to čtyřkilometrový pobřežní pás v provincii Liao-ning a asi 300 metrů pláže v Che-peji. Na moři se snaží zabránit šíření skvrny množství lodí s ochrannou plovoucí bariérou dlouhou téměř dva kilometry, uvedl server China Daily.

Ropné pole Pcheng-laj spravuje domácí společnost China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) s americkou firmou ConocoPhillips China, přičemž Američané drží 49procentní podíl a Číňané zbytek.

ConocoPhillips minulý čtvrtek tvrdila, že uniklo zhruba množství 1500 barelů ropy, tedy asi 170 000 litrů suroviny. Podle čínských médií zvažuje Peking, že bude od americké strany požadovat náhrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám