Hlavní obsah

Po nemovitostech se spekulanti vrhli na půdu v Africe, cena potravin roste

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oakland

Za aktuálním růstem cen potravin, který ohrožuje Afriku, jsou podle expertů z Oaklandského institutu stejní lidé, kteří způsobili nedávnou finanční krizi na hypotéčním trhu. Odborníci jmenovali hedgeové firmy a další zahraniční společnosti operující v oblasti potravinářství a biopaliv. Od roku 2009 skoupily v Africe 60 miliónů hektarů, což odpovídá rozloze Francie.

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň cukrové třtiny. Ilustrační foto

Článek

Podle expertů se tyto společnosti snaží upevnit svou pozici na světovém trhu s potravinami, biopalivy i řezanými květinami.

Jejich ceny pak rostou. Podle Světové banky růst cen potravin, způsobený i rostoucí cenou ropy, ohrožuje milióny lidí. Světové ceny potravin jsou o 36 procent vyšší než loni a do chudoby kvůli tomu upadlo 44 miliónů lidí. Růst o dalších deset procent by uvrhl do chudoby dalších 10 miliónů lidí.

Firmy a fondy skupují levně velké plochy země, ze které pak vyhánějí místní zemědělce. Ředitel institutu Anuradha Mittal uvedl, že jednají zcela bez skrupulí: „Výzkum odhalil investory, kteří řekli, že je snadné dosáhnout dohody. Většinou dostali to, co chtěli, od chudého kmenového náčelníka za láhev whisky. Když tito investoři slibují pokrok a práci, místním náčelníkům to zní libě, ale oni nic nesplní.“

Podle zpráv získávají investoři od náčelníků i zkorumpované místní správy řadu pobídek od neomezených práv na vodu až po úplné odpuštění daní.

Nebezpečí spekulace

Zpráva před postupem těchto společností varuje: „Stejné finanční skupiny, které nás dovedly do globální recese nafukováním bubliny trhu s nemovitostmi, nyní pracují na riskantních finančních operacích s dodávkami potravin pro celý svět. To vytváří nebezpečí ve světovém systému zásobování potravinami, které může být větší hrozbou než terorismus. Nikdo nevěří, že tito investoři nasytí hladovějící Afričany."

„Tyto smlouvy jen přinášejí dolary do kapes zkorumpovaných vůdců a zahraničních investorů,“ uvedl Obang Metho z americké skupiny Hnutí solidarity za novou Etiopii.

Etiopie byla spolu s Tanzanií, Mali, Mosambikem, Jižním Súdánem a Sierrou Leone mezi zkoumanými zeměmi.

Firmy spekulace popírají, Afričané si je chválí

Některé firmy jmenované ve zprávě ale popírají, že by jednaly spekulativně. Ředitel společnosti EmVest Asset Management pro Afriku Anthony Poorter řekl BBC: „Nejsou tu žádné sporné smlouvy. Získáváme zemi v legálních tendrech.“ Podle něj zaměstnanci jeho firmy mají o 40 procent vyšší plat, než je minimální mzda v Mozambiku, a pomáhají zajistit dodávky čisté vody do vesnic.

I zaměstnanci těchto firem si pochvalují. Francis Coroma je rád, že pracuje pro švýcarskou společnost Addax, která se zaměřuje na biopaliva. „Děkujeme bohu za Addax. Jsem zaměstnán a dostávám měsíčně 70 dolarů. Předtím jsem za celý rok nedostal ani 50 dolarů.

Na pozemcích se pěstuje kukuřice pro biopaliva. Mnohdy ale právě rostliny používané pro výrobu biopaliv nahrazují tradiční plodiny poskytující obživu lidem. A lidé, kteří nedostali práci od firmy, už na tom tak dobře nejsou.

Nemluvě o tom, že není jasné, jak dobře si biopaliva povedou, zatím jsou drahá. Je také otázka, zda se nepodaří získat palivo z ropných břidlic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám