Hlavní obsah

Japonci se bojí další katastrofy a požadují stop jádru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více jak tisícovka Japonců demonstrovala v sobotu v Tokiu za uzavření všech jaderných elektráren v zemi. Protest přišel jen den poté, co japonský premiér Naoto Kan požádal o okamžité odstavení jaderné elektrárny Hamaoka v důsledku obav ze silného zemětřesení, které by mohlo způsobit další jadernou katastrofu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace proti jaderným elektrárnám v TokiuVideo: Reuters

 
Článek

Stovky lidí vyrazily do ulic japonské metropole vyzbrojeni transparenty, bubny a vlajkami. Dav povzbuzený pátečním požadavkem premiéra Kana na vypnutí elektrárny Hamaoko požadoval okamžité ukončení provozu všech jaderných zařízení v zemi. Demonstranti totiž tvrdí, že bezpečnost obyvatel by neměla být ohrožena ekonomickými výpočty a zájmy velkých firem.

Po březnové havárii a úniku radiace z jaderné elektrárny Fukušima, která je nejhorší katastrofou toho druhu za posledních 25 let, je Tokio stále častěji svědkem antinukleárních protestů a demonstrací, které se nejčastěji konají před sídlem společnosti TEPCO, která je za provoz elektrárny zodpovědná.

Demonstranti premiérův požadavek na odstavení elektrárny Hamaoko uvítali. Šlo vůbec o první případ, kdy se premiér k podobnému kroku odhodlal. Panují totiž obavy, že v nadcházejících desetiletích by mohlo region zasáhnout další silné zemětřesení a mohlo by dojít k opakování jaderné katastrofy jako v případě Fukušimy.

Vypnutím elektrárny Hamaoko se ale zvyšuje riziko přerušení dodávek elektrického proudu do provincie Chubu, ve které sídlí automobilka Toyota a další významní výrobci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám