Hlavní obsah

Zadrženou reportérku New York Times v Libyi osahávali

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři novináři listu New York Times, kteří byli šest dnů zadržováni v Libyi, po propuštění popsali, jaké peklo zažívali. Měli strach, že je zastřelí. Největšími útrapami prošla Lynsey Addariová, které dali facku a osahávali ji.

Foto: Reuters

Propuštění novináři s tureckým velvyslancem. Zleva Stephen Farrell, Tyler Hicks, ambasador Levent Sahinkaya, Lynsey Addariová a Anthony Shadid.

Článek

Skupinu novinářů vedl šéf bejrútské pobočky redakce listu Anthony Shadid, který dostal dvě Pulitzerovy ceny. Spolu s ním zadrželi ještě dva fotografy Tylera Hickse a Lynsey Addariovou a reportéra a kameramana Stephena Farrela. Většina z nich má velké zkušenosti z válečných reportáží.

Zatkli je, když odjížděli z Adžedábíje, kde zachytili, jak vzbouřenci utíkají před postupující armádou. Rozhodli se oblast opustit, když se boje příliš přiostřily. Jejich řidič ale udělal chybu. Zamířil ke kontrolnímu stanovišti, které ovládali Kaddáfího muži.

„Křičel jsem na řidiče 'Jeď, nezastavuj, nezastavuj', věděl jsem, jaké by to mohlo mít následky, kdybychom zastavili,“ řekl Hicks.

Řidič se sice snažil uposlechnout, když však po vozidle začali střílet, zastavil.

„Slyšel jsem v arabštině 'Zastřelte je'. Všichni jsme si mysleli, že je po všem," řekl Shadid a Hicks dodal: "Jeden z nich ale řekl 'Ne, jsou to Američané, ty zastřelit nemůžeme'."

Podle Hickse jim pak nařídili, aby obrátili své kapsy a lehli si na zem. Vojáci vzali, co našli, šátek, přívodní šňůru, drát a s nimi jim svázali ruce.

Jeden vzal boty Addariové a tkaničkami jí svázal zápěstí. Pak ji uhodil do obličeje a smál se. „V tu chvíli jsem začala plakat. A on se smál ještě víc,“ uvedla Addariová. „Hodně mě osahávali. Každý muž, který se mnou přišel do kontaktu, v zásadě poznal každý centimetr mého těla," uvedla fotografka.

V Adžedábíji je drželi, než boje skončily. Ve čtvrtek je převezli do Tripolisu, kde je předali představitelům libyjského ministerstva obrany. Pak byli převezeni do bezpečného domu, kde se o ně už postarali. V pondělí byli předáni tureckým diplomatům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám