Hlavní obsah

Libyjské peklo: kdo pomůže zraněnému, toho žoldáci zastřelí

Jako naprosto chaotickou popisuje situaci v libyjské metropoli Tripolisu a na jejím letišti Češka, které se se dvěma dětmi podařilo dostat do letadla rumunských aerolinií a odletět do Bukurešti. Letištní záležitosti nikdo neorganizuje, pouze vojáci dosavadního vůdce Muammara Kaddáfího do lidí mlátí obušky a dokonce v pátek stříleli, řekla po příletu do rumunské metropole Irena Abdul Moumenová.

Foto: Reuters

Situace v Libyi je i nadále kritická.

Článek

V okruhu do půl kilometru kolem hlavního vchodu jsou davy lidí, odhadem se uvnitř i kolem letiště nachází asi 300 000 lidí, kteří se silou snaží dostat na jakýkoliv let, ačkoliv mnozí letenky nemají, popsala žena.

Odlet rumunským letadlem jí i s dětmi zařídilo české velvyslanectví. Na letišti, kde se nedá sehnat žádné jídlo, byly fakticky celý den. Celý komplex je zavalený hromadami zavazadel a odpadu. Uvnitř spí ženy s dětmi, další spáči jsou mimo budovu.

Pokud jde o situaci v samém Tripolisu, v ulicích jsou rozmístěné tanky a kulomety, stále se střílí. Střelné zbraně ale mají pouze vojáci, respektive žoldnéři, které najal Kaddáfí většinou z afrických zemí.

Foto: Reuters

Do demonstrací se aktivně zapojují i ženy.

Nesmějí vyjíždět sanitní vozy, všichni zranění jsou ponecháni na ulicích bez pomoci. Zraněným nikdo pomáhat nesmí. Pokud se o to někdo pokusí, žoldáci po něm střílejí. Pohybují se po střechách i soukromých domů a pálí bezhlavě po všem, co se pohne. Podobně zastřelili i ženu, která jen vystrčila hlavu z okna, aby se podívala ven.

Podle kolujících informací je počet mrtvých v Tripolisu z tohoto týdne odhadován asi na tisícovku. V nemocnicích dochází veškerý zdravotnický materiál. Z jedné z nich prý dal Kaddáfí odvézt zemřelé, které nechal spálit, aby nezůstaly žádné důkazy.

Služby nefungují, zásoby docházejí

Ačkoliv služby fakticky nefungují, Kaddáfí podle Abdul Moumenové nechal od začátku nepokojů vždycky v ranních hodinách uklidit celé město, aby vytvořil zdání, že se nic nestalo.

Ve večerních hodinách se pak zase snaží scházet demonstranti. Ovšem Kaddáfího ozbrojenci stavějí v hlavních i vedlejších ulicích zátarasy, aby se dav nemohl rozrůst do velkých rozměrů.

Foto: Reuters

Rumunské letadlo evakuuje své občany ze země.

Obchody ale zcela prázdné nebo vydrancované nejsou, i když v nich zásoby také pomalu docházejí. V jednotlivých částech města jich vždy ráno několik málo otevře, lidé si nakoupí něco potravin a je zase zavřeno.

Demonstranti jsou převážně mladí lidé, kteří chtějí pouze odchod Kaddáfího rodiny z čela země. Chtějí demokracii a svobodu, chtějí pro Kaddáfího řádný soud, zdůraznila Abdul Moumenová. Popřela také Kaddáfího tvrzení, že demonstranti jsou zfetovaní. [celá zpráva]

Kaddáfí nevěří policistům a sebral jim zbraně

V ulicích je jen málo policistů, kteří navíc nemají žádné zbraně, stejně jako vojáci pravidelné armády, protože Kaddáfí jim nevěří a spoléhá jen na své vlastní jednotky, řekla dále. Vlastní ozbrojené jednotky mají i jeho synové, kteří je prý používají k boji o moc mezi sebou.

Telefonní spojení funguje jen střídavě a hovory jsou obvykle po chvilce přerušovány. Lze psát jen esemesky, internet je nespolehlivý. "Je to stát, který nefunguje, bude to trvat tak dlouho, dokud Kaddáfí nepadne," prohlásila Češka.

Kaddáfí junior chce uplatit lidi, aby podpořili otce

Kaddáfího syn Sajf Islám, který vlastní telefonního operátora Libyana, podle ní rozesílá uživatelům finanční kredit a výzvy, aby šli demonstrovat na podporu jeho rodiny. V týdnu jedna z výzev obsahovala slib, že každý účastník dostane 200 dolarů (3 500 Kč). Později dokonce přišel s nabídkou milionu dinárů (14,5 miliónu Kč) pro každého, kdo půjde v pátek demonstrovat pro vládu.

Podle Abdul Moumenové drží Kaddáfího ozbrojenci pouze asi čtvrtinu Tripolisu v centru města, v níž je i Kaddáfího opevněný komplex, zabírající asi dvacetihektarový pozemek. Ten zahrnuje veškeré vybavení, například i televizní vysílací studio. V komplexu je schovaná i jeho rodina. Odtamtud řídí veškeré akce svých ozbrojenců.

Foto: Reuters

Evakuace Rumunů z Libye.

Na Kaddáfího straně je zřejmě už jen jeho pravděpodobné rodiště v Sabhá v jihozápadní části země, uvedla Češka. Jeho obyvatelé ale nic nedělají, jen čekají, jak všechno dopadne.

Obyvatelé Tripolisu, kteří se doma zabarikádovali, získávají informace fakticky jen z vysílání stanice Al-Džazíra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám