Hlavní obsah

Kaddáfího nejmladší syn se přidal k demonstrantům, tvrdí Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Podle íránské tiskové agentury IRNA se nejmladší syn Muammara Kaddáfího Saíf Arab ve čtvrtek přidal k demonstrantům. Byl vyslán na východ země pomoci bezpečnostním silám, ale přidal se k opozici v Benghází. Naopak druhý nejstarší syn Saíf Islám je otci věrný a řekl agentuře Reuters, že rodina Libyi nikdy neopustí. Jednotky věrné Kaddáfímu v pátek střílely v Tripolisu do demonstrantů.

Foto: Profimedia.cz

Druhý nejstarší syn Sajf Islám Kaddáfí tvdí, že rodina Libyi neopustí.

Článek

Turecké redakci stanice CNN Saíf Islám řekl, že rodina nikam neodejde. "Plán A je žít a zemřít v Libyi, plán B je žít a zemřít v Libyi, plán C je žít a zemřít v Libyi," sdělil.

Nejmladší Saíf Arab, který je v rodinné hierarchii poslední, poté, co se přidal ke vzbouřencům, uvedl, že jeho otec se buď zabije, nebo odletí do Jižní Ameriky.

Zda je ovšem zpráva o jeho přeběhnutí pravdivá, není jasné, i Kaddáfího dcera popřela, že by utekla na Maltu. Fakt, že zpráva pochází z íránských zdrojů, ukazuje, že Teherán se může snažit využít současné vlny revolt pro sebe a hrát v muslimském světě větší roli než dosud. Situace se tak snaží využít nejen sunnitští muslimští radikálové, jako je Muslimské bratrstvo, nebo teroristé z al-Káidy, ale také šíitský Írán.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle egyptské agentury MENA Kaddáfího přestal podporovat jeho poradce Kaddaf Dam. Oznámil prý, že rezignuje na "všechny své funkce v libyjském vedení na protest proti tomu, jak Tripolis řeší současnou krizi". Měl na starosti kromě jiného vztahy Tripolisu s Káhirou a z Libye odcestoval už před týdnem.

Podle Rady OSN pro lidská práva si možná násilí v Libyi vyžádalo tisíce obětí a zraněných. Uvedla to její předsedkyně Navi Pillayová. Podle Světového potravinového programu v zemi váznou dodávky potravin.

Podle některých zpráv bylo v Tripolisu zabito 1000 lidí při náletech a bylo také popraveno na 130 vojáků, kteří odmítli bojovat proti vzbouřencům. Ovšem jde o nepotvrzené a nijak neověřené zprávy, v tomto případě od íránské Press TV.

Dva piloti ale uletěli na Maltu, kde uvedli, že nechtěli bombardovat Benghází .

Proti Kaddáfímu se obracejí i vlivné kmeny.

Chaotická situace 

Situace v samotné Libyi je velmi nepřehledná. Zatím není jasné, kolik měst opozice skutečně ovládá. Jasné je to jen u Benghází a Tobrúku. Reuters uvedla v pátek, že dalším městem je na východě země Adždabíja. Vojsko a policie oznámily prostřednictvím televize Al-Džazíra, že jednotky opouštějí své objekty a připojují se k opozici. "Položíme své životy a dáváme veškeré své síly k dispozici svobodné Libyi," oznámil policejní kapitán Háfiz Abdar Rahím. Adždábíja leží jižně od Benghází a je střediskem provincie Vahat.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Protestující proti režimu Muammara Kaddáfího v Bengází

Podle zdrojů z Libye je pod Kaddáfího kontrolou už jen Tripolis, který je domovem třetiny z šesti miliónů Libyjců, a okolí. Čtvrteční boje v okolí Tripolisu si podle dostupných informací vyžádaly 17 mrtvých. Bojovalo se kromě jiného ve městě Závíja, vzdáleném asi 50 kilometrů na západ od Tripolisu. Podle dnešních zpráv jsou v okolí Závíji silniční kontroly, ale policie ani vojáci do města nevstupují.

Střelba v Tripolisu

Jednotky věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu v pátek střílely na účastníky opoziční demonstrace na tripolském předměstí. Podle katarské televize Al-Džazíra nejméně pět lidí přišlo o život a několik je zraněno. Agentura Reuters oznámila, že bezpečnostní jednotky střílely do tisíců lidí shromážděných na západním předměstí Tripolisu. Podle AP lze v ulicích vidět páskami označené Kaddáfího příznivce. Kontrolují auta a hledají zbraně.

Opozice vyzvala pomocí SMS obyvatele Tripolisu, aby v pátek demonstrovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám